Nieuwe vereniging ‘Comité van de gastvrijheid’: “We helpen eenzamen, alleenstaanden en minderbedeelden”

In de keuken van de school Futura in de Hellestraat bemerken we vlnr Jean-Pierre Depuydt, Steven Masil, Bart Braem, Stefaan Vandamme, Philippe Deleu en Sonny Ghesquière. Dorine Lesage ontbreekt.
Maxime Petit In de keuken van de school Futura in de Hellestraat bemerken we vlnr Jean-Pierre Depuydt, Steven Masil, Bart Braem, Stefaan Vandamme, Philippe Deleu en Sonny Ghesquière. Dorine Lesage ontbreekt.
Met het ‘Comité van de gastvrijheid’ is er in Wervik een nieuwe vereniging geboren. De doelgroep zijn eenzamen, alleenstaanden en minderbedeelden. Hun eerste activiteit: een gratis en lekker kerstmaal aanbieden op 27 december. De organisatoren zijn op zoek naar sponsors voor financiële en materiële steun.

Het ‘Comité van de gastvrijheid’ bestaat uit Stefaan Vandamme, Dorine Lesage, Steven Masil, Bart Braem, Sonny Ghesquière, Jean-Pierre Depuydt en Philippe Deleu. “De koude kerstdagen brengen voor mensen in eenzaamheid en zij die onvermogend zijn, vaak niet dezelfde gezellige warmte als voor anderen”, klinkt het bij de organisatoren. “Omdat we iedereen een warme en gezellige kerstperiode toewensen, kwamen we tot dit initiatief.”

De bedenker van het mooie idee is Stefaan Vandamme, een gepensioneerde legerkok bij ontmijningsdienst Dovo in Houthulst. Hij zal voor de kerstmaaltijden in de keuken van de school Futura in de Hellestraat staan, samen met hobbykok Steven Masil. “In de school Futura beschikken we over genoeg ruimte en tafels, stoelen en bestek”, zegt Jean-Pierre Depuydt. “De directie was meteen akkoord. We willen onze gasten een leuke namiddag bezorgen.”

Dessert

Koken kost geld en omdat alles gratis zal zijn, wordt gerekend op giften van bedrijven. Individueel steunen, kan natuurlijk ook. “We starten van nul”, vertelt Jean-Pierre Depuydt. “De bedoeling is dat we zullen samenwerken met verenigingen. We zullen ook medewerkers nodig hebben.”

En de initiatiefnemers rekenen ook op giften in natura. “Voor het dessert zullen we bijvoorbeeld alle bakkers aanschrijven”, zegt Stefaan Vandamme. “Het is dan toch volop de periode van kerststronken.” Ondertussen stelde het ‘Comité van de gastvrijheid’ een eigen logo voor. Het is ontworpen door de drukkerij Publi Almar. “Naar een aantal grote firma’s en serviceclubs zullen we een brief met de vraag tot sponsoring sturen”, aldus Sonny Ghesquière. “Nu maken we ons initiatief en logo bekend en gaat hopelijk de bal aan het rollen.”

logo ‘Comité van de gastvrijheid’
RV logo ‘Comité van de gastvrijheid’

Het ‘Comité van de gastvrijheid’ bestaat uit onder meer zetelende politici, gewezen politici en stadsambtenaren. Is een dergelijk initiatief sowieso niet de taak van de stad of het OCMW? “Vanuit de stad of OCMW de eenzaamheid meten, is moeilijk”, aldus Sonny Ghesquière. “En je moet niet oud zijn om eenzaam te zijn”, pikt Bart Braem in. “Ook jongeren kunnen zich alleen voelen.”

Steven Masil: “Het is belangrijk dat die mensen weten dat er voor hen opvang is én dat ze met ons initiatief eens in de ambiance kunnen zitten.” Daarvoor zal dj Foane (Stefaan De Meerschman) instaan. Hij brengt muziek voor jong en oud mee.

De organisatoren zijn persoonlijk bereikbaar of via het e-mailadres comitevandegastvrijheid@outlook.com. Wie een bedrag wil storten, kan dat op het rekeningnummer BE13068904759039.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.