Nieuw zwembad blijft op Oosthove, stad investeert elf miljoen euro en brengt stadszaal in zelfde nieuwbouw onder

De voorkant van zwembad Ter Leie.
Maxime Petit De voorkant van zwembad Ter Leie.
De kogel is door de kerk: het nieuwe zwembad in Wervik komt op stadsdomein Oosthove en dus niet aan sportcentrum De Pionier. Bedoeling is dat stadszaal Oosthove en het nieuw zwembad één gebouw worden. “We investeren hier elf miljoen euro in”, zegt schepen van Patrimonium Sonny Ghesquière (sp.a).

Zwembad Ter Leie dateert van 1980 en kampt met betonrot. Renoveren is financieel niet haalbaar, want de kosten lopen veel te hoog op. De milieuvergunning loopt nog tot 2021 en kan maximum drie jaar verlengd worden. Het nieuwe schepencollege van sp.a en de stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project heeft nu besloten dat stadszaal Oosthove en het nieuwe zwembad samen in één gebouw zullen zitten. “Dat is een logische koppeling en moet financieel ook een besparing opleveren omdat een aantal functies dubbel gebruikt kunnen worden”, meent schepen Sonny Ghesquière. “Het sanitair en het lokaal voor de verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld, dezelfde inkom en waarschijnlijk ook de cafetaria. Uiteraard zouden we werken met de nieuwste technieken en gaan bijvoorbeeld voor warmterecuperatie. Dit wordt de grootste investering van deze legislatuur.”

Schepen van Patrimonium Sonny Ghesquière.
Vanthuyne Schepen van Patrimonium Sonny Ghesquière.

Ontwerp

Stadszaal Oosthove dateert al van 1968, maar wordt veel gebruikt. “Aanvankelijk zouden we Oosthove renoveren, maar zoiets leidt vaak tot grotere kosten”, weet Ghesquière. Architectenbureau Schepens uit Dadizele was aangesteld als ontwerper voor de stadszaal, maar er is nog geen ontwerp. “We zullen ons nu dus beperken tot één ontwerp, maar ik weet niet of we doorgaan met dezelfde architect. Ik zit vrijdag samen met de architect. Ik denk niet dat zijn werk verloren is. We hopen de nieuwbouw alleszins te kunnen bouwen op de huidige vrije ruimte en parking. Zo kunnen we het bestaande zwembad en de stadszaal blijven gebruiken tot de opening van de nieuwbouw en blijven onze verenigingen en clubs dus niet in de kou staan.”

Geen subtropisch zwembad

Het is alvast belangrijk dat de scholen zullen kunnen blijven zwemmen in eigen stad. “Het wordt een basiszwembad waarbij we volop de kaart van de zwemclub, de baantjeszwemmers, de scholen en de gezinnen kiezen”, legt schepen van Sport Geert Bossuyt (sp.a) uit. “Voor subtropische zwembaden met allerlei toeters en bellen verwijzen we naar Menen, het nieuwe zwembad in Kortrijk of binnenkort het waterpark in Bellewaerde.”

Stadszaal Oosthove zal één geheel vormen met het nieuwe zwembad.
Vanthuyne Stadszaal Oosthove zal één geheel vormen met het nieuwe zwembad.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.