Muziekband Sons Saucisses schrijft open brief aan burgemeester en mag nu toch optreden: “Mijn hoofddoel was en is de mensen te beschermen. Dit optreden zal voor iedereen een eerste test worden”

Sons Saucisses in hun repetitieruimte. Vlnr.: Sven Masschelein, Dimitri Durnez, Timothy Volcke, Jeroen Vanryckeghem, Sofie Blancke en Bjorn Leleu.
Luc Vanthuyne Sons Saucisses in hun repetitieruimte. Vlnr.: Sven Masschelein, Dimitri Durnez, Timothy Volcke, Jeroen Vanryckeghem, Sofie Blancke en Bjorn Leleu.
De muziekband Sons Saucisses kreeg geen toestemming van burgemeester van Wervik Youro Casier (sp.a) om komende vrijdagavond op te treden op het terras van restaurant ‘t Kapittel. De groep liet het hier echter niet bij, en schreef hem een open brief. Met succes, het mag dan toch. Mits een aantal maatregelen uiteraard. De burgemeester heeft echter wel wat bedenkingen bij hoe sommige van zijn collega’s met de coronamaatregelen omgaan, waardoor zijn initiële beslissing ‘onrechtvaardig’ overkwam. 

Sons Saucisses bestaat sedert 2008 en is de groep rond zangeres Sofie Blancke, regisseur van het populaire De Inspecteur op Radio 2. Vrijdagavond zal de zeskoppige band Nederlandstalige meezingers en Franse chansons spelen. Maar toestemming krijgen voor dit optreden, ging niet zonder slag of stoot, hoewel vanaf 1 juli buitenevenementen zijn toegestaan, met maximaal 400 toeschouwers. Donderdag, de dag na de Veiligheidsraad waarop deze verdere versoepelingen werden aangekondigd, vroeg de groep de officiële toestemming van de stad voor het optreden. De stad reageerde echter negatief. Sons Saucisses liet het niet bij deze afwijzing, en schreef vrijdag dan maar een open brief naar de burgemeester en de veiligheidscel van Wervik.

“Wees de locomotief”

In hun open brief haalt de populaire muziekgroep aan niet te begrijpen waarom hun terrasoptreden op weerstand botst. “Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn”, zo staat te lezen in de brief. “Natuurlijk moeten we onze verantwoordelijkheid dragen en zorgen voor elkaar. Maar we willen niet betutteld worden. Niet op deze manier, en niet terwijl we vanuit omliggende steden en gemeenten uitnodigingen krijgen om te gaan optreden op zomerfeesten, picknicks en parkconcerten. Niet terwijl we zien dat er in omliggende gemeenten net extra inspanningen geleverd worden om verenigingen te ondersteunen bij het organiseren van evenementen.”

“Beste burgemeester, wacht niet tot de trein passeert om er dan een gammel wagonnetje op aan te pikken. Wees de locomotief en neem uw burgers op sleeptouw. Wees ondernemend en creatief, zoals u van uw burgers verlangt, en steun wie (veilig) een beetje kleur wil brengen in onze stad. Wees flexibel, zoals wij allemaal de afgelopen periode meermaals flexibel zijn geweest. Wees proactief in plaats van afwachtend. Ze kunnen het in Dranouter, Kortrijk, Menen, Lo-Reninge en Poperinge. Waarom kunnen we het dan niet in Wervik?”

We hebben steeds correct de procedure gevolgd en iedere aanvraag op dezelfde manier behandeld. De cijfers tonen aan dat het virus nog steeds aanwezig is

Burgemeester Youro Casier (sp.a)

Eerste test

En de brief had effect: de burgemeester stelde zijn beslissing bij. “De afwijzing van donderdag had alles te maken met het correct willen volgen van de maatregelen. De stad was op dat moment nog niet officieel in kennis gesteld van de versoepelingen, laat staan dat we de concrete maatregelen kenden die genomen moeten worden bij evenementen. Ondertussen is er wel tijd geweest om samen te zitten met de Veiligheidscel, en hebben we besloten het optreden door te laten gaan”, aldus Casier. 

“Dit zal voor iedereen een eerste test worden”, vertelt Casier. “Ik besef maar al te goed dat ik met deze beslissing de volledige verantwoordelijkheid draag. Dit houdt een zeker risico in omdat we tot op heden niet over alle nodige informatie beschikken. Het grootste probleem is en blijft de laattijdige communicatie vanuit de federale overheid. Ik weet ook dat men in heel wat andere steden en gemeenten heel wat soepeler met de maatregelen omgaat. Daar erger ik mij mateloos aan. Er bestaat nu eenmaal iets als noodplanning. Dit zijn wettelijke procedures die nauwkeurig beschrijven hoe men met dergelijke noodsituaties moet omgaan. Blijkbaar zou het geen kwaad kunnen dat een aantal van mijn collega’s deze procedures eens goed bekijken. Ze zouden nog heel wat kunnen bijleren. Op die manier lijkt het natuurlijk dat wij strenger zijn.”

“Maar dat geeft een vertekend beeld. We hebben steeds correct de procedure gevolgd en iedere aanvraag op dezelfde manier behandeld. De cijfers tonen aan dat het virus nog steeds aanwezig is. We worden op bepaalde plaatsen opnieuw met opflakkeringen geconfronteerd. Onze eerste taak is er om onze mensen te beschermen en vermijden dat ze besmet worden. Dit zal steeds mijn hoofddoel zijn.”

Groen licht

Sons Saucisses is uitermate tevreden dat er dan toch groen licht kwam. “Onze open brief was een wake-up call”, zegt gitarist Dimitri Durnez. “We schreven de brief vanuit de gedachte ‘het kan geen stille zomer zijn en we gaan heel de zomer niet op ons gat blijven zitten’. We willen Wervik leven doen uitblazen.” 

En dat alles terwijl Son Saucisses strikt genomen niet eens toestemming had moeten vragen aan de stad, gezien het om een evenement gaat op het terras van een restaurant, dus niet op openbaar domein. “Luister, het ligt allemaal gevoelig en we wilden het juiste pad bewandelen”, aldus Durnez.