Leiebrug toch nog niet afgesloten

TECHNISCHE PROBLEMEN BRENGEN TIMING AFBRAAK IN GEVAAR

De betonnen Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud wordt - ondanks eerder wel zo aangekondigd - vandaag dan toch nog niet afgesloten, om komend weekend te worden afgebroken. "Om technische reden", klinkt het. Burgemeester Youro Casier (sp.a) vernam het nieuws op Radio 2.

"De komende week worden nog een aantal voorbereidende werken uitgevoerd. Alvast onze excuses voor de eventuele verwarring", aldus woordvoerster Claudia Van Vooren van de nv Waterwegen en Zeekanaal (WZ). Onder vrij grote belangstelling vond woensdag in het stadhuis een infomarkt over de verdere fasen van de grote Leiewerken plaats. Daar werd toen benadrukt dat het afsluiten van de mastodont in de Brugstraat zeker maandagmorgen (vandaag, red.) zou gebeuren, omwille van de zeer strike timing. Langs diverse invalswegen staat sinds vorig week al signalisatie met de vermelding dat Wervicq-Sud niet bereikbaar is.

"Ik was ook verrast toen ik het nieuws op Radio 2 hoorde", reageert burgemeester Casier. "Donderdagmorgen hadden we met WZ nog een werkvergadering en daar werd toen met geen woord gerept over de 'technische problemen'. Ondertussen heb ik projectingenieur Dries Depreeuw kunnen bereiken. Blijkbaar zijn vrijdag aan de overkant van de Leie en dus op de Franse oever ter hoogte van het landhoofd (het grote betonnen blok waarop de nieuwe brug zal rusten, red.) technische problemen vastgesteld in verband met de stabiliteit. Begin deze week gaat men nog een aantal extra proeven ondernemen."

Verbazing alom

Veel Wervikanen reageren op de sociale media verbaasd over de huidige stand van zaken. Bij WZ houdt men voorlopig de lippen stijf op elkaar.

Het nieuws komt alvast ongelegen. Zeker nadat vorige week in alle brievenbussen van Wervik een brief over het verder verloop van de Leiewerken viel. 'Op maandag 16 januari 2017 gaat de oude brug dicht voor enkele maanden', zo staat het vermeld. Ook de inwoners van het naburige Wervicq-Sud kregen een vertaling van die brief.

Door een kink in de kabel van de planning kan niemand nu eigenlijk nog goed volgen. In de buurt is café The Skyline al enkele weken tijdelijk gesloten. Winkel Het Bierpaleis sinds vorige week ook. Ze krijgen van de hogere overheid een compensatievergoeding. Andere handelszaken gaan de komende maanden sowieso Franse klanten 'verliezen' en pakken uit met acties, zoals een gratis frikandel in frituur Sint Medard en in snack en tea-room 't Kapoentje krijg je bij aankoop van een wafel of pannenkoek met koffie of frisdrank een tweede koffie of frisdrank gratis.

De Leiebrug heeft alvast een rijk verleden achter de rug. Op dezelfde plaats lag vroeger een houten brug en die werd vanaf 1955 vervangen door de huidige,w aar in de gouden jaren van de grensarbeid duizenden arbeiders passeerden, er nog douaniers stonden en aan weerszijden van de Brugstraat huizen en winkels stonden.

Luc Vanthuyne
Ooit was er op de grensbrug een douanepost. Over de brug trokken dagelijks vele grensarbeiders, om te gaan werken in de Noord-Franse textielindustrie.
Luc Vanthuyne Ooit was er op de grensbrug een douanepost. Over de brug trokken dagelijks vele grensarbeiders, om te gaan werken in de Noord-Franse textielindustrie.