Jonge Sportvrienden Wervik viert 50 jaar met expo: “Ooit derby’s voor 350 man gespeeld”

Liefhebbersvoetbalploeg Jonge Sportvrienden speelden in eigen huis kampioen.
Luc Vanthuyne Liefhebbersvoetbalploeg Jonge Sportvrienden speelden in eigen huis kampioen.
Liefhebbersvoetbalploeg Jonge Sportvrienden Wervik bestaat vijftig jaar en dat wordt dit weekend gevierd in de cafetaria van sportcentrum De Pionier met onder meer een tentoonstelling en de huldiging van de kampioenen. De club behaalde immers de titel in de zondagcompetitie van eerste provinciale bij Vlaanderens Liefhebbers Voetbalbond (VLVB). Hun thuismatchen spelen ze aan De Pionier.

JS Wervik heeft een rijke geschiedenis. “Het is eigenlijk allemaal begonnen met Patrik Zoutard die een voetbalwedstrijd organiseerde, zo ging de bal aan het rollen”, zegt secretaris Noel Bossuyt. “Café Volkshuis in de Molenstraat was ons clublokaal. Ik ben er van in het begin bij. Mijn schoonbroer Raymond Breine zaliger was toen voorzitter. Mijn vader Joseph en huisarts Paul Mahieu waren erevoorzitter.”

Een halve eeuw later bestaat het bestuur uit voorzitter Ronny Vantomme, secretaris Noël Bossuyt en zijn zonen Dave en Dieter. “Dave is penningmeester en wordt opgevolgd door Stijn Declerck”, overloopt Noël de rest van het bestuur. “Nieuw in het bestuur zijn Niels Wyffels, ploegafgevaardigde Fauve Messely en Giovanni Descan.”

De kampioenploeg in de zondagcompetitie van eerste provinciale bij Vlaanderens Liefhebbers Voetbalbond (VLVB).
Luc Vanthuyne De kampioenploeg in de zondagcompetitie van eerste provinciale bij Vlaanderens Liefhebbers Voetbalbond (VLVB).

In de cafetaria van De Pionier is er dit weekend zaterdag vanaf 16 uur en zondag vanaf 10 uur een tentoonstelling. “We hebben veel foto’s”, aldus Noel (68). “Ook veel oude shirts. Er gaan ook medailles te zien zijn. Een belangrijk luik zal gaan over onze periode in het Tornooi van de Westhoek. We speelden toen drie keer op rij kampioen en werden keizer. (lacht) Die jaren in het Tornooi van de Westhoek waren de topjaren. We wonnen toen elke week en was het telkens groot feest. We hadden toen een zeer goede ploeg. Met spelers die bij Eendracht Wervik hun plaats in het eerste elftal niet hadden. We speelden toen op zondagnamiddag tegen onder meer Sparta Kruiseke, BS Geluveld, Jespo Komen, GS Voormezele en Bulskamp. Al die ploegen zetten de stap naar de voetbalbond en begonnen in vierde provinciale. Toen er een einde kwam aan het Tornooi van de Westhoek schreven we in bij de VLVB.”

Vele jaren speelde JS Wervik in de Hellestraat waar men moest plaats maken voor de bouw van de school
RV Vele jaren speelde JS Wervik in de Hellestraat waar men moest plaats maken voor de bouw van de school

JS Wervik speelde zijn eerste wedstrijden in de Hellestraat, waar nu de schoolgebouwen van Futura zijn. “De derby’s tegen Sparta Kruiseke en Blue Star Geluveld lokten maar liefst 350 toeschouwers. Eendracht Wervik speelde wat verderop in de Hellestraat en had 50 man toen we op hetzelfde moment een topper speelden. Er was daar toen veel over te doen. In café ’t Kanon op de hoek van de Molenstraat en Steenakker hadden we onder impuls van Albert Depoutre en Valeer Isaac zelfs een supportersclub. We gingen op verplaatsing spelen met een autobus en die werd gevolgd door een colonne van nog eens veertig auto’s met supporters.”

JS Wervik speelde op diverse terreinen. Een overzicht. “In de Hellestraat moesten we plaats maken voor de bouw van de school”, aldus de secretaris. “We speelden dan aan wijk De Riemeers, het derde terrein van Eendracht Wervik in de Ooststraat, op Sparta Kruiseke en weken zelfs uit naar een terrein in Ledegem omdat er hier niks beschikbaar was.”

Op het veld van Sparta Kruiseke mocht JS Wervik in 1972 de titel in het Tornooi van de Westhoek vieren
RV Op het veld van Sparta Kruiseke mocht JS Wervik in 1972 de titel in het Tornooi van de Westhoek vierenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.