Inbreker slaat in kwartier twee keer toe in Wervik: tearoom en krantenwinkel geviseerd

Fanny Debeuf kreeg vrijdagnamiddag Bernard Vanlerberghe van tearoom 't Kapoentje over de vloer in haar krantenwinkel Papierhus.
Hans Verbeke Fanny Debeuf kreeg vrijdagnamiddag Bernard Vanlerberghe van tearoom 't Kapoentje over de vloer in haar krantenwinkel Papierhus.
Twee handelszaken in het centrum van Wervik hebben vrijdagmorgen in alle vroegte ongewenst bezoek gekregen. Meer dan waarschijnlijk dezelfde daders sloegen eerst toe in tearoom ’t Kapoentje en 18 minuten later ook in krantenwinkel Papierhus. Daar werd de kassa leeggeroofd. De daders vluchtten in een goudkleurige Audi A6, die recent gestolen werd in het Brugse.

Bernard Vanlerberghe en Caroline Michiels, de uitbaters van tearoom ’t Kapoentje in de Vlamingenstraat op Steenakker, werden vrijdagmorgen om 5.15 uur gewekt door een telefoontje van de alarmcentrale. “We zijn opgestaan om naar de beelden van onze bewakingscamera te kijken”, zegt Bernard. “Van thuis uit kunnen we volgen wat er in de zaak gebeurt. We zagen dat iemand rondliep in de tearoom. Hij droeg een trui waardoor hij onherkenbaar was en had een zaklamp bij waarmee hij in het rond scheen. Het luid alarm zal ‘m op de heupen hebben gewerkt, want al na enkele minuten ging hij er weer vandoor. Zonder buit.”

Glas van toegangsdeur ingeslagen

Toen Bernard en Caroline later de bewakingsbeelden terugspoelden, zagen ze hoe de dader (die waarschijnlijk buiten door een kompaan in een vluchtauto werd opgewacht) aan de onderkant van hun toegangsdeur een glas aan diggelen sloeg. “Hij kroop door het gat en raakte zo binnen”, weet Bernard. “We veronderstellen dat hij op zoek was naar geld, maar dat is er ’s nachts nooit in onze zaak.” Voor het koppel is het al de vierde keer in een half jaar tijd dat ze ongewenst bezoek krijgen. “Maar de eerste drie keren raakten de daders niet binnen. Nu dus wel, helaas.”

In alle opwinding kon ik me de code voor de alarmcentrale niet herinneren.

Fanny Debeuf

Buren zien daders vluchten

Een dik kwartier na het alarm in ’t Kapoentje werd ook Stéphanie ‘Fanny’ Debeuf, de uitbaatster van krantenwinkel Papierhus in de Speldenstraat, onaangenaam verrast. “De alarmcentrale belde me dat er iets gaande was in de winkel”, legt Fanny uit. “Ik vroeg hen onmiddellijk de politie te bellen, maar dat kon pas nadat ik mijn persoonlijke code aan de alarmcentrale kon doorgeven. In alle opwinding kon ik me die niet herinneren. Gelukkig waren er mijn buren Dimitri en Maguilla. Toen een van de daders een raam van mijn etalage insloeg, werden zij gewekt door het lawaai. Dimitri heeft onmiddellijk de politie gebeld. Die was snel ter plaatse, maar de vogels waren toen al gaan vliegen, in een goudkleurige Audi A6 met Belgische nummerplaat.”

Een groot deel van de etalage in krantenwinkel Papierhus werd ingegooid. Het gat werd eerst dichtgemaakt met karton, intussen is er al een betere oplossing.
Hans Verbeke Een groot deel van de etalage in krantenwinkel Papierhus werd ingegooid. Het gat werd eerst dichtgemaakt met karton, intussen is er al een betere oplossing.

Meer geld dan anders in de kassa

De dader is niet meer dan vijf minuten binnen geweest in de krantenwinkel. “Hij slaagde erin mijn kassa te openen en het startgeld te stelen”, zegt Fanny. “Het toeval wil dat ik donderdagavond meer geld in de kassa had laten zitten dan ik gewoonlijk doe. Daarvoor kan ik me nu wel voor het hoofd slaan. Wel ben ik blij dat aan de voorraad sigaretten niet geraakt werd.” 

Voor Fanny is het de eerste keer dat ze met een inbraak te maken krijgt. “Ik dacht goed beveiligd te zijn, maar moet dat nu herbekijken”, zegt ze. “Hopelijk worden de daders gevat.” De gerechtelijke federale politie is een onderzoek gestart. 

Intussen is duidelijk dat de vluchtauto kort na de inbraak in Papierhus werd geregistreerd door een ANPR-camera (met nummerplaatherkenning) in het Kortrijkse. De wagen werd recent gestolen in de Brugse regio.

Eén van de daders, vlak voor hij het onderste glas van de toegangsdeur vernielde bij tearoom 't Kapoentje.
RV Eén van de daders, vlak voor hij het onderste glas van de toegangsdeur vernielde bij tearoom 't Kapoentje.
Eén van de daders kruipt door het gat in de toegangsdeur van tearoom 't Kapoentje.
RV Eén van de daders kruipt door het gat in de toegangsdeur van tearoom 't Kapoentje.
Eén van de daders bij het verlaten van tearoom 't Kapoentje.
RV Eén van de daders bij het verlaten van tearoom 't Kapoentje.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.