Illegale lozing van kleurstof in de oude Leie

De illegale lozing op de oude Leie.
RV foto Emilie Lefebvre De illegale lozing op de oude Leie.
Op de oude Leie heeft het bedrijf Venator (ex-Holliday Pigments) uit Comines (Frankrijk) opnieuw illegaal geloosd. Het gaat blijkbaar om een kleurstof zonder risico van vervuiling of enig risico voor het milieu. De illegale lozing is alvast opmerkelijk want het bedrijf beschikt over een grote afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Het bedrijf bevindt zich aan de overkant van de oude Leie. In Wervik noemt men het bedrijf in de volksmond het ‘blauw kot’. Men produceert er pigmenten. De firma bestaat sinds 1926 en men exporteert naar tachtig verschillende landen. Er zijn meer dan honderdvijftig werknemers. Het noemde vroeger Holliday Pigments.

Franse bedrijven kunnen niet gecontroleerd of aangemaand worden door de Vlaamse milieu-inspectie, maar wel door de Franse inspectiediensten. Er zijn over dat bedrijf ook al jarenlang klachten wegens geurhinder. De aanpak van de problemen is zeer complex vermits het bedrijf in het buitenland ligt.

In geval van klachten legt de gouverneur via zijn administratie contact legt met de préfet Nord-Pas de Calais. De problemen kwamen al meermaals ter sprake tijdens de gemeenteraad in Wervik.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.