Harmonie Sint-Cecilia heeft een nieuwe jonge dirigent

De harmonie Sint-Cecilia Geluwe heeft met Mathijs Coine een nieuwe dirigent.
Maxime Petit De harmonie Sint-Cecilia Geluwe heeft met Mathijs Coine een nieuwe dirigent.
Mathijs Coine (26) is de nieuwe dirigent van de koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Geluwe. Aan hun lokaal praatcafé ’t Zwijntje in de Beselarestraat speelt de harmonie zondag om 18 uur een kermisconcert. Voor de eerste keer met dus de nieuwe dirigent. 

Mathijs volgt Kristof Casier op. “We kregen vier kandidaturen binnen en hebben er twee weerhouden”, vertelt secretaris Alain Donche. “Ze kwamen elk twee proefrepetities geven en waren aan elkaar gewaagd. Nadien hielden we onder onze muzikanten een bevraging en daar ging de voorkeur uit naar Mathijs Coine.”

De nieuwe dirigent groeide op in Menen en woont met zijn vriendin in Gent. “Geluwe is me niet onbekend”, zegt Mathijs. “Ik was hier destijds leider bij chiro Speratoker en hing dus veel rond in Geluwe. Het verenigingsleven ken ik dus wel.”

Sinds 2013 speelt Mathijs bastuba bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine. Hij was de afgelopen jaren dirigent van jeugdharmonie Mortsella in Moorsele en jeugdharmonie Jong Eendracht Aalbeke. “Het is nu de eerste keer dat ik dirigent ben van een volwassenenorkest. Het is een andere manier van werken. In een jeugdharmonie gaat het er speelser aan toe. In een volwassenorkest gaan we meer voor het muzikale en proberen uit elke muzikant het maximale te halen.”

De harmonie telt vijftig muzikanten en het bestuur wil het niveau omhoog krikken. “Dat is de bedoeling van elke dirigent”, besluit Mathijs. “In een half jaar kan ik niet alles veranderen. Hoe meer volk op de wekelijkse repetities, hoe beter ik kan werken. Qua voltallige repetities kan ik zeker niet klagen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.