Groen plein met ruimte voor optredens

NIEUW ONTWERP VRIJDAGMARKT VOORZIET 16 IN PLAATS VAN 25 PARKEERPLAATSEN

Dit is hoe de Vrijdagmarkt er zal uitzien met de Sint-Madarduskerk op de achtergrond.
Luc Vanthuyne Dit is hoe de Vrijdagmarkt er zal uitzien met de Sint-Madarduskerk op de achtergrond.
Het ontwerp voor de nieuwe Vrijdagmarkt naast de Sint-Medarduskerk en de gloednieuwe Leiebrug is gisterenavond voorgesteld. Het wordt de laatste fase van de Leiewerken. Er waren op de gemeenteraad dan ook opvallend meer mensen aanwezig.

Er waren op de Vrijdagmarkt aanvankelijk 25 parkeerplaatsen voorzien. Dat aantal wordt verminderd naar 16. Naast de parkeerplaatsen komt er ook een tweede zone als ontspanningsruimte. "Er was van de bewoners vraag naar een gezellig plein met meer groen en een ruimte voor kinderen om veilig te kunnen spelen", aldus projectleider ingenieur Dries Depreeuw van Waterwegen en Zeekanaal. "Er zijn trappen en betonnen zitbanken voorzien. Evenals een fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische fietsen."


Het ontwerp werd maandagavond al voorgesteld aan de handelaars. "Ik vind het mooi", reageert Patrick Hugo van Optiek Hugo in de Leiestraat. "Het aantal parkeerplaatsen wordt beperkt tot zestien. Dat is wel spijtig. Anderzijds is het een pluspunt dat er vier Shop&Go-plaatsen voor kortparkeren komen en de rest blauwe zone wordt." Nog voor aanvang van de Leiewerken was het wildparkeren vlak over de grens aan de tabakswinkel en vlak naast winkel Het Bierpaleis een probleem. In beide handelszaken komen vooral Fransen. "Men gaat er echt moeten op letten hoe men het wildparkeren daar gaat vermijden, want anders heeft het geen zin om een mooi plein aan te leggen", zegt Hugo.

Een toekomstbeeld van de Vrijdagmarkt bij de nieuwe Leiebrug.
Luc Vanthuyne Een toekomstbeeld van de Vrijdagmarkt bij de nieuwe Leiebrug.

Terrassen

Frederic Legrand van frituur Sint Medard was er maandagavond omwille van een vakbeurs bij een leverancier niet bij. "Ik maakte vooraf wel mijn wensen bekend", zegt hij. "Voor ons is het belangrijk dat het blauwe zone wordt. Als de voetpaden zullen verbreden, dan hoop ik dat we buiten enkele tafels kunnen voorzien."

Optredens

Het eerste ontwerp werd herwerkt. "Omdat de publieke ruimte weinig of geen kwalitatieve meerwaarde bood", verduidelijkt burgemeester Youro Casier (sp.a). De ontspanningsruimte met een oppervlakte van 460 vierkante meter zal kunnen worden gebruikt voor onder meer evenementen en optredens. "Met dit ontwerp willen we een groene ruimte creëren in het stadscentrum en zorgen voor een nieuwe inkom voor Wervik", aldus schepen van Ruimtelijke Ordening (Open Vld).


Omtrent de komst van een appartementsgebouw op de Vrijdagmarkt gaf de burgemeester nog aan dat er nog niks concreet beslist werd.