Geen huwelijken meer in het oud-gemeentehuis

Het oud-gemeentehuis wordt in de toekomst verkocht
Luc Vanthuyne Het oud-gemeentehuis wordt in de toekomst verkocht
In het oud-gemeentehuis van Geluwe vinden voortaan geen burgerlijke huwelijken meer plaats. Femke Verfaillie en Robbe Verstraete gaan de geschiedenis in als het allerlaatste koppel dat er trouwde.

Het oud-gemeentehuis is een gebouw uit 1928. Het wordt weinig gebruikt, maar de energie- en onderhoudskosten lopen wel op. Het pand is bovendien niet goed toegankelijk, want er is geen lift. Dat maakt het voor rolstoelgebruikers en hoogbejaarden onmogelijk om op de eerste verdieping bijvoorbeeld een burgerlijk huwelijk, een huwelijksjubileum of een kampioenenhulde bij te wonen.

Bedoeling is om in de toekomst het gewezen gemeentehuis te verkopen. Wel met de voorwaarde dat de gevel behouden blijft. Aanvankelijk had het schepencollege in de vorige legislatuur de intentie om de burgerlijke huwelijken te laten doorgaan in GC De Gaper ofwel in de bibliotheek in de Jeruzalemstraat. “Er was inderdaad een idee om de ceremoniële activiteiten in Geluwe te heroriënteren”, aldus burgemeester Youro Casier (sp.a). “We namen ondertussen evenwel de beslissing dat de bib niet verhuist naar het nieuw GC in de Wervikstraat. Momenteel zijn er wel geen denkpistes om een nieuwe ceremoniële locatie in Geluwe te realiseren.”

“De beslissing om nu al te stoppen in Geluwe werd enkele maanden geleden genomen en heeft voornamelijk te maken met de toegankelijkheid. Tijdens een van de laatste huwelijken bleef er een grootmoeder noodgedwongen beneden omdat ze de trap niet op kon. Ze moest de officiële plechtigheid missen. Wat natuurlijk doodjammer was.”

Burgerlijke huwelijken voor de ambtenaar Dienst Burgerzaken en de burgemeester of een schepen kunnen dus voortaan alleen maar plaatsvinden in de trouwzaal van het stadhuis in Wervik.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.