Gabecon twee maanden beschermd tegen schuldeisers

De rechtbank van koophandel in Ieper verleent het aannemingsbedrijf Gabecon in Geluveld voor een periode van twee maanden een bescherming tegen de schuldeisers, zoals leveranciers en banken.

Al enkele weken zijn er in de firma op ambachtelijke zone De Polderhoek liquiditeitsproblemen. Ondertussen kregen 31 van de 66 arbeiders een nieuw contract bij het zusterbedrijf Prefaxis. "Vrijdag werden de lonen van maart op de valreep uitbetaald", aldus vakbondssecretaris Stefaan Vandaele (ACV). "De werven liggen momenteel stil en is er dus op dit moment geen werk. Veel personeelsleden kiezen nu al eieren voor hun geld en kijken uit naar ander werk. De arbeiders moeten overleven op hun werkloosheidsuitkering. Dat komt neer op twee derde van hun loon. Voor veel personeelsleden is dat moeilijk om dragen en op het einde van de maand alle rekeningen te kunnen betalen. Er is ondertussen een akkoord met de banken. Nu krijgt Gabecon van de rechtbank twee maanden om de betaling van de schulden te organiseren. De firma blijft op zoek naar een geldschieters. Diverse pistes zijn mogelijk, zoals een overname of een gedeeltelijke overname."


Momenteel is er een week bouwverlof. Het is de vraag hoe het nadien verder moet. "Men heeft geld nodig, zoveel is duidelijk", aldus Stefaan Vandaele. "Bij Prefaxis gaat het beter en het kan zijn dat men beslist enkel met dit bedrijf verder te doen." (DBEW)