Gabecon: kroniek van aangekondigd faillissement

De rechtbank van koophandel in Ieper heeft aannemingsbedrijf Gabecon uit Geluveld failliet verklaard, en dat is helemaal geen verrassing. De firma op de industriezone De Polderhoek kampte al maandenlang met liquiditeitsproblemen. Bij Gabecon waren nog amper elf arbeiders in dienst. Ze waren al vier maanden economisch werkloos.

Gabecon werd opgericht in 1988. Gedelegeerd bestuurder en stichter is Marc Goemaere uit Wervik. Gabecon bouwde zowel voor de overheid als voor de privésector grote projecten. Dat was zeer divers. Van tunnels bij openbare werken tot sociale huisvesting en ouderenzorg. Diverse werven lagen intussen stil.


"We betreuren de manier waarop de zaakvoerder de laatste maanden zijn personeel heeft behandeld", aldus Alain Overbergh van de liberale vakbond ACLVB.


"Die man kwam ook altijd met loze beloftes. Het personeel heeft eigenlijk nog recht op een premie van vierhonderd euro van vorig jaar. Hij weigert nog altijd die te betalen."

Prefaxis

Gisteren vond bij de firma nog een vergadering plaats in aanwezigheid van Marc Goemaere en afgevaardigden van de drie vakbonden. Het personeel moet hun bedrijfsvoertuigen inleveren. "Die gaat men bij de werknemers thuis moeten takelen want ze zijn niet meer verzekerd", aldus Alain Overbergh.


De rechtbank heeft advocaat Dirk Cauwelier uit Poperinge aangesteld als curator. Vlak naast Gabecon bevindt zich Prefaxis, specialist in de productie van holle betonwanden en een tweede bedrijf van Marc Goemaere.

Nieuwe contracten

Opmerkelijk: Gabecon en Prefaxis werden in januari officieel gescheiden. Of eigenlijk een strategie met voorbedachte rade...


Vanaf april kregen 31 van de 66 arbeiders van het zwalpend Gabecon een nieuw contract bij zusterbedrijf Prefaxis. (DBEW)