Doek valt over kunsthappening KapSul

De jaarlijkse kunsthappening KapSul vindt na achttien edities niet langer plaats. KapSul was een traditie in het programma van de elf juliviering. "Helaas wordt het elk jaar moeilijker om kunstenaars naar Wervik te lokken en een van de organisatoren kampt met gezondheidsproblemen", klinkt het.

De organisatoren en het stadsbestuur bedanken alle kunstenaars, bezoekers en bezielers voor hun jarenlange inzet en aanwezigheid. De allereerste editie van KapSul vond plaats in 1999. Het evenement begon destijds onder impuls van kunstenaar André Vanacker en de cafés Kapittel en de Sultan (vandaar de naam). Toen waren er slechts twaalf kunstenaars, maar in de loop der jaren groeide KapSul uit tot een kunsthappening met 125 artiesten uit binnen- en buitenland. De happening vond plaats op diverse locaties. Jarenlang ging het door op de Steenakker en nadien op het stadsdomein Oosthove. Vorig jaar werd er gekozen voor de zaal van Gasthof 't Kapittel. Bezieler André Vanacker kreeg de hulp van huidig OCMW-voorzitter Sonny Ghesquière. Vanacker stopte om gezondheidsreden na tien edities in 2009. Later namen Christine Nollet en haar man André Vanraes de fakkel over.


"Het was een mooie organisatie, maar jaar na jaar werd het moeilijker om kunstenaars naar Wervik te lokken", aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA). "Dit, in combinatie met gezondheidsperikelen van een van de organisatoren, zorgt ervoor dat de editie van vorige zomer meteen ook de laatste is geweest. KapSul vond plaats in samenwerking met de stad. We voorzagen logistieke steun en een kleine toelage." (DBEW)