DE PARTIJEN DOORGELICHT

WERVIK

Na zes jaar in de oppositie wil

CD&V

terug in het bestuur. Vijftien kandidaten doen voor het eerst mee. CD&V gaat voor een verjonging van de lijst. Veel nieuwe kandidaten zijn actief in het verenigingsleven. Opmerkelijk is profwielrenner Maxime Vantomme (32) op de lijst. Ook opmerkelijk is dat advocaat en assisenpleiter Marc Decramer (68) lijstduwer is en voor de eerste keer op de lijst staat. Dertig jaar was hij partijvoorzitter van de plaatselijke afdeling. De verkiezingsslogan is 'Een versnelling hoger voor Wervik-Geluwe'. Wat ook opvalt, is dat lijsttrekker Bercy Slegers zichzelf geen kandidaat-burgemeester noemt.

SP.A

wil groeien en de grootste partij worden. De vorige keer telden de socialisten maar 34 lijststemmen minder dan CD&V. Eind juni stelde sp.a als eerste partij de volledige lijst voor, met elf nieuwe kandidaten. Daarvan staan er drie in de top tien. Opvallend op de lijst zijn nogal wat 'familieverbanden'. Lijsttrekker Youro Casier (49) gaat voor een tweede ambtstermijn als burgemeester. Dat Bert Verhaeghe uitdrukkelijk zegt dat hij kandidaat-burgemeester is, horen ze bij sp.a niet graag. De verkiezingsslogan van de socialisten is 'Een sociaal en groen hart voor onze stad'. Een coalitie met CD&V is voor burgemeester Casier uitgesloten.


Ook

N-VA

gaat voluit voor vernieuwing op de lijst. Met negentien kandidaten die voor de eerste keer deelnemen en vijftien kandidaten jonger dan 35 jaar. Alvast gedurfd en gewaagd. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is amper 40 jaar. Zoveel nieuwe kandidaten is misschien te veel van het goede. De missie is het voeren van een 'Veilig, Vlaams en Verantwoord beleid', met eerste schepen Belinda Beauprez als kandidaat-burgemeester, die door CD&V al de sjerp werd aangeboden. Goed beheer van de stadsfinanciën is voor Beauprez een van de prioriteiten. Nu het Vlaams Belang niet deelneemt, hoopt N-VA een flink deel van die kiezers aan te trekken.

Open Vld-Groen-Positief Project

stelde als laatste in de rij de volledige slijst voor. Groen krijgt twee plaatsen, Positief Project drie. De overige twintig namen zijn allemaal kandidaten van Open Vld. Dertien kandidaten staan voor de eerste keer op een lijst. De stadslijst stapt met de slogan 'Een bruisende stad voor iedereen' naar de kiezer. Het wordt een stap in het onbekende. Een nieuwe coalitie van de stadslijst met CD&V is een mogelijkheid. Voor Bert Verhaeghe ook de enige mogelijkheid om burgemeester te worden, want Youro Casier gaat voor de volle zes jaar.