De man die drie concentratiekampen overleefde

'BROERE MARCEL' DURNEZ (89) IS NIET MEER

Een uitgemergelde Marcel Durnez, op 18-jarige leeftijd, na zijn thuiskomst in Geluwe. De foto dateert van juni 1945. Hij was toen al 10 kg zwaarder geworden.
JVK Een uitgemergelde Marcel Durnez, op 18-jarige leeftijd, na zijn thuiskomst in Geluwe. De foto dateert van juni 1945. Hij was toen al 10 kg zwaarder geworden.
In het AZ Delta in Menen is dinsdag Marcel Durnez (89) onverwacht overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde hij de hel van de concentratiekampen. Samen met zijn broers Gilbert en Daniël vluchtte Marcel naar Frankrijk, maar werd er verraden en opgepakt door de Gestapo. De drie broers verbleven in de concentratiekampen van Auschwitz, Buchenwald en uiteindelijk Flossenbürg, in Beieren. Zijn twee broers zijn in Flossenbürg overleden.

Juli 1943. Tijdens de Tweede Wereldoorlog eist de Duitse bezetter ook in Geluwe jonge mannen op om in Duitsland te gaan werken. De drie broers Daniël, Gilbert en Marcel Durnez vluchten naar Frankrijk. Ze beloven hun moeder goed voor elkaar te zullen zorgen.


18 mei 1945. Alleen Marcel komt weer thuis. Waarom zijn broers niet mee waren, durfde hij zijn moeder toen niet vertellen. Maar via een brief die een paar dagen later dan hijzelf arriveert, komt moeder het toch te weten.


Marcels zoon Yves begon in juli 2009 met het verteltheater 'Moeder, we zullen goed voor elkaar zorgen'. Hij stond hiermee voor het eerst op de planken tijdens de wijkfeesten op de Molenhoek, op nagenoeg dezelfde plaats waar zijn vader en ooms hun kindertijd doorbrachten. Dit verteltheater is gebaseerd op het boek 'Ik was 18 in '44', een biografie van Marcel Durnez, ook door Yves geschreven.


Zelf praatte Marcel Durnez liever niet over de gruwel die hij meemaakte. Hij had het emotioneel te moeilijk om zijn ervaringen in de concentratiekampen te vertellen. "Ik herinner mijn vader als een ongelooflijk lieve mens die altijd bereid was iedereen te helpen", aldus Yves Durnez. "Hij leerde me dat liefde belangrijker is dan haat. Hij wist wat haat deed met de mensen."

Marcel en zijn zoon Yves bij De Cilinder in de bib van Geluwe. Op die zuil wordt de levensloop van Marcel en zijn twee broers weergegeven.
Luc Vanthuyne Marcel en zijn zoon Yves bij De Cilinder in de bib van Geluwe. Op die zuil wordt de levensloop van Marcel en zijn twee broers weergegeven.

Champagne

"Mijn vader was de laatste tijd niet meer dezelfde krachtige mens als vroeger. Op zeer korte tijd liep hij twee longontstekingen op, maar was er weer bovenop. Tot hij een trombose kreeg en zijn linkerkant verlamd raakte. Hij had moed om er tegenaan te gaan. Mijn vader maakte vooruitgang en was heel alert. Alleen zijn spraak zat vast. Toen de verpleegsters hem dinsdag vanuit zijn bed naar de zetel wilden tillen, werd hij onwel. We zijn blij dat we deze zomer nog naar de concentratiekampen met hem zijn geweest. Onlangs kwam zelfs de burgemeester van Flossenbürg op bezoek. In zijn kamer dronken we champagne."


In de inkom van de bibliotheek van Geluwe staat er sedert ruim drie jaar de tentoonstellingsmodule De Cilinder over de broers Durnez. "Het gaat om een soort zuil die de levensloop van mijn vader en twee ooms weergeeft", zegt zoon Yves. "Om mijn idee te realiseren kon ik gelukkig rekenen op de financiële en materiële steun van serviceclub Kiwanis Wervik Tabaksstreek. Op de tijdsbanden staan originele documenten."

Marcel Durnez met zijn zoon Yves en echtgenote Georgette bij de voorstelling van het biertje 'Broere Marcel'.
Luc Vanthuyne Marcel Durnez met zijn zoon Yves en echtgenote Georgette bij de voorstelling van het biertje 'Broere Marcel'.

Nachtmerries

In het oud gemeentehuis van de Gapersgemeente vond vorig jaar de tentoonstelling 'Decim Captivis' (10 gevangenen) plaats. De plaatselijke beroepsfotograaf Karel Waignein trok hiervoor in de zomer van 2014 met Marcel naar de drie concentratiekampen. "Marcel krijgt nog nachtmerries van zijn ervaringen daar", aldus Karel toen in onze krant. "Hij is voor eeuwig 'gevangen' in zijn hoofd. Snap je de link met de titel van onze tentoonstelling?"

In mei vorig jaar werd het bier 'Broere Marcel' voorgesteld. Een triple als herdenkingsbier. De drie figuren op het etiket symboliseren ook de drie broers. Zoon Yves werkte dat initiatief met het bier uit binnen de vzw Vriendenkring van Flossenbürg, die zich inzet om de herinnering aan de slachtoffers van concentratiekampen levendig te houden en waar hij voorzitter van is.

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog leerde Marcel weven. Na zijn terugkeer was Marcel tot in de jaren vijftig actief als wever, en nadien werd hij metser. Dat bleef hij tot aan zijn brugpensioen. Hij was de echtgenoot van Georgette Salomez. Er zijn twee kleinkinderen Annelies en Elke.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 26 november om 10 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe.

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.

Marcel Durnez en zijn echtgenote bij de 70ste verjaardag van de bevrijding van Flossenbürg, het concentratiekamp waar zijn twee broers om het leven kwamen.
EPA Marcel Durnez en zijn echtgenote bij de 70ste verjaardag van de bevrijding van Flossenbürg, het concentratiekamp waar zijn twee broers om het leven kwamen.


Video