Broers heropenen morgen 't Kapittel

TIMOTHY EN GREGORY VAN CAFÉ SULTAN BEGINNEN NIEUW AVONTUUR

De broers Gregory en Timothy Volcke in Gasthof 't Kapittel.
Foto Vanthuyne De broers Gregory en Timothy Volcke in Gasthof 't Kapittel.
Gasthof 't Kapittel, een van de oudste cafés van Wervik, gaat morgen weer open. Brouwerij Omer Vander Ghinste breidde het café uit en plaatste een nieuwe keuken en een nieuw sanitair. Timothy en Gregory Volcke, de twee nieuwe uitbaters, verlaten café Sultan en beginnen een nieuw avontuur.

Timothy Volcke (40) werkte in totaal twintig jaar in café Sultan. "Ik was al een tijdje van plan daar te stoppen, ik wilde iets anders doen", vertelt hij. "Mijn broer en ik zullen de Sultan misschien wel missen. Of misschien ook niet. (lacht) Omwille van de ligging van het café waren we altijd de etalage van het Sint-Maartensplein, dat was wel leuk. Maar tenslotte ligt 't Kapittel maar honderd meter verder, in de Ooievaarsstraat."


Gasthof 't Kapittel bestaat al sinds 1755. Het gaat om een van de oudste cafés in Wervik. Het pand stond sinds oktober leeg. De vorige uitbater, Glenn Carrein, stond er negen jaar lang aan het roer. Nu is het de beurt aan de twee broers. Timothy vat post in het café, Gregory in de keuken. "We gaan voor een café én eetcafé", vertelt Gregory (37). "Eten serveren we vanaf september. Een eetcafé is in de horeca een nieuwe trend, en samen met de brouwerij willen we daarop inspelen. We zullen hier zowel steak als pasta's en slaatjes aanbieden. Op termijn ook suggesties. 's Middags gaan we een dagschotel of lunch serveren. We zijn daar nog niet uit. In het stadscentrum wordt er 's middags niet zoveel aangeboden."

Op dezelfde golflengte

Omer-Jean Vander Ghinste is de grote baas van de familiebrouwerij en kwam vorige week langs. "We zaten direct op dezelfde golflengte met de brouwerij en dat is wel tof", geeft Gregory aan. 't Kapittel gaat donderdag open, een week voor de vijfdaagse zomerkermis. Er wacht de broers komend weekend alvast een serieuze vuurdoop. "We hebben immers vier feesten", zegt Gregory. "De kick-off is vrijdagavond voor Pol Breine. Hij viert hier zijn zestigste verjaardag." Tijdens de zomerkermis blijft de Sultan trouwens wel nog open. "We voorzien daar personeel", zeggen de twee broers.


En wat met café Sultan? "Er is een mondelinge overeenkomst met twee kandidaat-overnemers. Er is evenwel nog niks getekend. Veel kandidaten waren er niet. Werken in de horeca is niet meer populair. Het is een roeping." Hun tweede zaak, feestzaal Isermael in de Nieuwstraat, staat te koop. "Er waren al een paar kandidaat-kopers, maar niks concreet", zegt Gregory. "Het geestige is dat we met 't Kapittel alles samen hebben. Gedaan met weg en weer lopen van onze bruine kroeg naar Isermael."


De broers zullen zich toch moeten aanpassen. "Het zal een paar maanden zoeken zijn. Sowieso. Een café uitbaten én eten serveren, het is iets helemaal anders. Maar we laten het op ons afkomen en zullen rustig als café beginnen."