Baby in ziekenhuis na mogelijke mishandeling

OUDERS DENKEN DAT VERWONDINGEN ZIJN VEROORZAAKT IN KINDERDAGVERBLIJF

Kinderdagverblijf Sloebernijn, waar de feiten zich zouden voorgedaan hebben. De directie van het kinderdagverblijf heeft zelf klacht ingediend tegen onbekenden.
Christophe Maertens Kinderdagverblijf Sloebernijn, waar de feiten zich zouden voorgedaan hebben. De directie van het kinderdagverblijf heeft zelf klacht ingediend tegen onbekenden.
Een elf maanden oude baby uit Wervik is vorige week in het ziekenhuis beland met blauwe plekken en schaafwonden over haar lichaampje. De ouders denken dat de verwondingen zijn veroorzaakt in kinderdagverblijf Sloebernijn in Wervik. Zowel de ouders als de directie van het kinderdagverblijf dienden een klacht in bij de politie. "Dit moet zo snel mogelijk worden uitgeklaard", klinkt het.

"Er is deze week inderdaad een klacht ingediend voor slagen en verwondingen lastens onbekenden. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is, wanneer, waar en door wie", zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet van de Ieperse afdeling van het parket West-Vlaanderen. Er loopt intussen wel een onderzoek naar het Werviks kinderdagverblijf Sloebernijn.

Het was een Roemeens koppel dat aan de alarmbel trok. Adrian Norocel (32) en zijn vrouw Claudia - een koppel afkomstig uit Roemenië, maar nu woonachtig in Wervik - gingen vorige week met hun elf maanden oude dochtertje Améline naar het ziekenhuis nadat ze schaafwonden en blauwe plekken ontdekten over het hele lichaam van het meisje.

In bad

"We hebben onze dochter vorige week donderdag naar de kinderopvang gedaan en toen we er 's avonds omgingen, bleek alles normaal", aldus mama Claudia. "Ik kreeg enkel te horen dat mijn kindje een paar keer was gevallen, maar dat dat zonder veel erg was geweest. Toen ik mijn dochtertje echter uitkleedde om ze in bad te steken, zag ik tot mijn ontsteltenis dat ze vol blauwe plekken zat. We zijn onmiddellijk naar de dokter geweest, maar die verwees ons door naar het ziekenhuis."

Het doktersattest is duidelijk, de artsen spreken van kindermishandeling. De blauwe plekken en schaafwonden bevinden zich vooral op de rug van de baby, de benen en het hoofdje.

Mama Claudia kreeg in het kinderdagverblijf geen duidelijkheid over wat er zou zijn voorgevallen. "Ik ben 's anderdaags teruggegaan naar de crèche. Toen men er mijn kindje zag, was iedereen gechoqueerd, maar wist niemand mij te vertellen wat er was gebeurd."

Voor de ouders is het echter duidelijk dat er iets misliep in de kinderopvang, ze dienden dan ook klacht in bij de politie.

De baby (elf maanden oud) staat vol blauwe plekken en schrammen.
Christophe Maertens De baby (elf maanden oud) staat vol blauwe plekken en schrammen.

Klacht tegen onbekenden

Kinderdagverblijf Sloebernijn maakt deel uit van het zorgbedrijf Solidariteit voor het Gezin, een organisatie die allerlei vormen van thuiszorg aanbiedt. De directie kinderzorg diende op haar beurt een klacht in bij de politie, weliswaar tegen onbekenden.

"Wij hebben weet van een kindje dat letsels heeft opgelopen en waarvan de ouder aangeeft deze opgelopen te hebben in het kinderdagverblijf Sloebernijn in Wervik", aldus Ingrid De Meerleer, directeur kinderzorg. "Naar aanleiding van deze mededeling van de ouders hebben wij een klacht neergelegd bij de politie tegen onbekenden omdat wij een volledige uitklaring vragen van deze feiten. We weten dat er iets is gebeurd, maar op de vragen wie, wat, waar en hoe hebben we nog geen antwoord. Ik hoop voor iedereen dat dit zo snel mogelijk wordt uitgeklaard."

Blijft open
De directie had al een gesprek met de ouders. Ze volgt het onderzoek ook nauw op. Vandaag, donderdag, zijn er gesprekken gestart met alle medewerkers die op de dag van de vermeende feiten aanwezig waren in het kinderdagverblijf. Vrijdagavond moeten die afgerond zijn. Zolang er geen 100 procent duidelijkheid is, blijf ik het vertrouwen hebben in mijn medewerkers en blijft het kinderdagverblijf doorwerken."

De politie van de zone Arro Ieper bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de zaak.

We weten dat er iets is gebeurd, maar op de vragen wie, wat, waar en hoe hebben we nog geen antwoord

Ingrid De Meerleer