Aanvraag voor zeventien flats middenin stadscentrum

Het groot pand op het Sint-Maartensplein
Maxime Petit Het groot pand op het Sint-Maartensplein
De stad Wervik heeft een aanvraag gekregen voor de bouw van zeventien flats op twee verschillende plaatsen middenin het stadscentrum. Het gaat om vijf flats op het Sint-Maartensplein, langs de achterkant zes flats in de Keizerstraat en nog eens zes op het einde van de Leiestraat. 

Twee grote panden zullen worden afgebroken. De grote herenwoning van wijlen Roger Delva naast de gewezen lounge en wijnbar ’t Vraagteken op het Sint-Maartensplein werd twee jaar geleden jaar verkocht. Ook de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat gaat tegen de vlakte. In het pand op het Sint-Maartensplein was ook een kantoor van Fintro gevestigd, maar dat verhuisde naar de overkant van het Sint-Maartensplein. Sinds maart vorig jaar staat het huis leeg. Het pand werd eerst verkocht aan Johan Vander Meiren van Air Events uit Beselare. Hij diende een aanvraag in voor de bouw van tien flats op het Sint-Maartensplein. Het schepencollege leverde evenwel geen bouwvergunning, omdat de aanvrager te weinig rekening hield met de omgeving.

Het winkelpand in de Leiestraat
Maxime Petit Het winkelpand in de Leiestraat

Die aanvrager wilde ook achteraan in de Keizerstraat richting de Leie bouwen. Maar bewoners van andere flats in de Keizerstraat die hun zicht op de Leie zouden verliezen, dienden bezwaar in. Uiteindelijk trok Johan Vander Meiren zijn aanvraag voor een bouwvergunning in en verkocht ondertussen het pand aan projectontwikkelaar Wim Beyaert van Bright City uit Zwevegem.

“De aanvraag stelt rekening te houden met alle bezwaren die werden ingediend bij een voorgaand project”, aldus schepen van Omgeving en Wonen Bert Verhaeghe (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “De nieuwe voorgevel op het Sint-Maartensplein zal er identiek moeten uitzien als de bestaande voorgevel, die op de inventaris bouwkundig erfgoed staat. Er worden twintig parkeerplaatsen voorzien en dertig plaatsen voor fietsen. Elke flat beschikt over een eigen terras. Hierover loopt nu een openbaar onderzoek tot halfweg augustus.” De nieuwe eigenaar, Wim Beyaert, ging ondertussen praten met inwoners uit de Keizerstraat en ze kunnen zich alvast vinden in het nieuw totaalproject.

Aan de textielwinkel Vandevoorde in de Leiestraat staan al sedert februari nadarhekken. “De gevel vertoont heel wat barsten en scheuren”, aldus burgemeester Youro Casier (sp.a). “Onze technische medewerker is ter plaatse geweest en hij oordeelde dat het aangewezen zou zijn om het openbaar domein te beveiligen. Bijgevolg werden door ons hekken geplaatst zodat de voorbijgangers maximaal beveiligd worden.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Simonne Dedeken

    in zo een mooie gebouwen, lelijke flats bouwen. Doet me denken aan een landbouwer die een derde stal wil zetten voor kippen. Appartementen genoeg in het mooie Wervikse stadszicht ?