Aanrijder cafébaas riskeert 10 maanden cel

Een 46-jarige man uit Menen moest zich in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor het aanrijden van de uitbater van café 't Kapittel in Wervik. Dat gebeurde, nadat de beklaagde het aan de stok had gekregen met een andere klant. "Die man deed dat niet met opzet, dit is gewoon een verkeersongeval", aldus de verdediging.

N.V. uit Menen en D.P. uit Wervik kregen op een vrijdagavond in mei vorig jaar ruzie met elkaar op het terras van het café. De Menenaar versperde de andere man blijkbaar de weg en die deelde daarop twee kopstoten uit. Daarop sprong D.P. op zijn fiets, terwijl N.V. in zijn wagen kroop.

Ondertussen was cafébaas Glenn Carrein naar buiten gelopen om de gemoederen te bedaren. Hij kon nog net de fietser wegduwen toen de wagen van V. naderde, maar hij ving zelf de klap op en viel op de motorkap.

De cafébaas werd naar het ziekenhuis gebracht en hield aan het voorval kneuzingen aan schouder, rug en benen over. N.V. werd aangehouden en belandde in de gevangenis voor poging doodslag. Dat werd later afgezwakt naar opzettelijke slagen en verwondingen. "Maar zelfs dat is het niet", zei meester Filip De Reuse, de raadsman van de aanrijder, gisteren in de rechtbank van Ieper. "Het gaat hier om een verkeersongeval. Die man moest op het moment van de feiten uitwijken met zijn wagen, anders reed hij het gemeentehuis binnen. We vragen dan ook de vrijspraak."

Tweede beklaagde D.P. geeft toe dat hij twee kopstoten gaf. "Maar hij deed dat om die andere man uit de weg te duwen. Had die mijn cliënt gewoon laten vertrekken, dan was dit nooit gebeurd", aldus meester Marc Snick. De openbare aanklager vorderde 10 maanden cel voor de eerste beklaagde, plus de verbeurdverklaring van zijn wagen. Voor D.P. wordt vijf maanden cel gevraagd. De cafébaas stelde zich geen burgerlijke partij. Vonnis op 9 februari. (CMW)