93-jarige zelf schuldig aan ongeval

KLACHT OVER GEBREKKIGE SIGNALISATIE GESEPONEERD:

Lucien Declerq (93) met zijn echtgenote Jeanne (95).
Maxime Petit Lucien Declerq (93) met zijn echtgenote Jeanne (95).
De klacht die een bejaard echtpaar uit Wervik had ingediend tegen de stad Diksmuide na een ongeval van een jaar geleden in Woumen heeft niets uitgehaald: het parket heeft die geseponeerd. Ze verweten in die klacht dat de signalisatie op de plaats van het ongeval gebrekkig was. "Daardoor ben ik nu zelf schuldig aan het ongeval", zegt Lucien Declercq (93).

Bijna een jaar geleden, op 22 oktober, gingen Lucien en zijn echtgenote Jeanne (95) met hun wagen over de kop in de Sint-Pietersstraat in Woumen. Lucien was die dag naar zijn zoon in Klerken geweest, die deelnam aan 'Buren bij Kunstenaars'. Ondanks zijn leeftijd reed Lucien nog dagelijks rond in zijn Nissan Pixo en nam zelfs de snelweg om naar familie in Oostende of Merelbeke te gaan. Omdat hij de weg in Woumen niet zo goed kende, lette hij vooral op de wegmarkering. De volle witte lijn langs de weg liep recht door tot op de betonnen wegversmalling. Lucien had dat te laat gezien, ging op de verkeersdrempel over de kop en zowel hij als zijn vrouw moesten bevrijd worden door de brandweer. Ze raakten beiden gewond en hun auto was total loss.


Omdat de wegmarkering foutief was, de witte lijnen gaven immers niet aan dat je moest uitwijken, diende het koppel klacht in bij de politie. "En daags na onze klacht werd de wegmarkering opnieuw geschilderd", vertellen Lucien en zoon Willy.

De plaats van het ongeval: de markering van de oude versmalling is nog zichtbaar. De stad heeft de markering ondertussen wel laten aanpassen.
Jelle Houwen De plaats van het ongeval: de markering van de oude versmalling is nog zichtbaar. De stad heeft de markering ondertussen wel laten aanpassen.

Verzekering

"Toch een bewijs dat ze foutief was? Wij vroegen dus om tussen te komen in de schade maar daarvoor had onze verzekering een ontvankelijkheidsverklaring nodig van het parket. Die seponeerde de zaak echter. Daarmee geven ze aan dat ik zelf schuldig ben aan het ongeval. Dat klopt echt niet, die wegmarkering was verkeerd. Het parket heeft ook nooit geoordeeld dat ik met mijn leeftijd niet meer in staat zou zijn te rijden hé. De zaak zit me erg hoog, ik ben er emotioneel nog niet goed van. Sindsdien ben ik nooit nog een dag achter het stuur gekropen, ik moet er nog te veel aan denken. Maar daardoor ben ik wel veel van mijn vrijheid kwijt. Dit weekend vieren we onze 70ste huwelijksverjaardag met een groot feest. Ik ben nog kwiek genoeg en had graag met mijn eigen auto naar het feest gereden, maar die droom gaat niet meer in vervulling. Mijn rijbewijs ligt na 75 jaar gebruik in de kast. Erg spijtig vind ik dat. Ik praat er nog veel over, maar zal het feest er zondag niet door laten verpesten."


Burgemeester Lies Laridon geeft toe dat de stad de wegmarkering snel na het ongeval liet aanpassen. "Maar dat is geenszins een schuldbekentenis", zegt ze. "Wij kijken zelf na een ongeval of we als stad iets kunnen doen en brachten extra markering aan als voorzorg. Uiteraard betreuren we dat die mensen zo lijden onder dit ongeval."