52.000 euro gestolen bij tante... en vals geld in de plaats gelegd

NEEF RISKEERT TWEE JAAR CEL, OOK DRIE ANDEREN VERVOLGD

"Ik heb door die zaak een vreselijke 'klop' gekregen", zegt Andrée Braem.
Deleu "Ik heb door die zaak een vreselijke 'klop' gekregen", zegt Andrée Braem.
Een man uit Menen riskeert twee jaar voorwaardelijk, omdat hij van zijn 73-jarige tante uit Wervik 52.000 euro ontvreemdde. De biljetten werden vervangen door vals geld, waardoor Andrée Braem eerst niets doorhad. Drie andere verdachten staan mee terecht.

Voor de Ieperse rechter staan vier verdachten uit Menen terecht voor het bestelen van de 73-jarige vrouw uit Wervik. Zij is een tante van een van de vier. "Ik lag drie maanden in het ziekenhuis en in die tijd is een van hen mijn huis binnen geweest om het geld te stelen", vertelt Andrée Braem. "Toen ik thuis kwam, had ik een pruik nodig. Daarvoor trok ik met geld uit een enveloppe naar een winkel in Komen. Toen ik wou betalen, kreeg ik te horen dat de briefjes vals waren. Ik schrok me te pletter."

Wagen en reis

Andrée ging 's anderendaags naar de bank met haar andere biljetten die in de enveloppe staken. Daar kreeg ze opnieuw te horen dat het om vals geld ging. De politie werd ingeschakeld en via een vingerafdruk kwamen de speurders op het spoor van T.C. (35) uit Menen, de neef van Andrée. Ook zijn partner D.C. (31) zat mee in het complot, net als nog een ander koppel, D.D. (33) en G.V. (33), ook uit Menen. D.D. had gezorgd voor het vals geld. De neef van de vrouw was blijkbaar van mening dat het geld hem toekwam. Het zou immers afkomstig zijn uit de nalatenschap van zijn moeder, de halfzus van het slachtoffer. De neef beweerde dat op de enveloppe iets stond geschreven door zijn moeder. "Dat klopt niet", zegt Andrée Braem. "Mijn zus en ik hadden hetzelfde handschrift. Trouwens, ik heb lang gespaard voor dat geld en die mensen hebben de centen er in korte tijd doorgejaagd." De dieven kochten er een wagen mee en gingen op reis. Ondertussen werd al 40.000 euro terugbetaald.

Enige erfgenaam

Neef T.C. riskeert twee jaar cel met uitstel, terwijl zijn partner opschorting van straf vraagt. "Ze wilden eigenlijk niemand kwaad doen", aldus hun advocaat Jan Droogné. "Mijn cliënten gingen ervan uit dat de dame het geld niet echt zou uitgeven. Die neef dacht dat hij het sowieso zou erven, hij was dan ook de enige erfgenaam." De beklaagden boden daarbij hun excuses aan. Meester Thomas Vandemeulebroucke, die de twee andere beklaagden vertegenwoordigt, vroeg de vrijspraak voor de valsemunterij. "Er is hier geen sprake van vervalsing", klinkt het. "Die briefjes waren op zo'n amateuristische wijze nagemaakt dat het belachelijk was. Mijn cliënt had zeker niet de bedoeling om de Belgische staat op te lichten, wat vooropgesteld wordt bij valsemunterij." Ook de twee cliënten van meester Vandemeulebroucke excuseerden zich. "Allemaal goed en wel, maar ik wil hen niet meer zien. Ik heb door die hele zaak een verschrikkelijke 'klop' gekregen", besluit Andrée Braem.