40 arbeiders naar huis na brand

LASAFDELING 'T VEER START VANDAAG MOGELIJK WEER OP

De brandweer had het vuur aan de afzuiginstallatie snel onder controle.
VHS De brandweer had het vuur aan de afzuiginstallatie snel onder controle.
150 werknemers van maatwerkbedrijf 't Veer in de Industrielaan in Menen moesten gisteren geëvacueerd worden na brand aan een rookafzuiginstallatie van de lasafdeling. "Een heftruckchauffeur merkte de brand op en sloeg alarm. In een mum van tijd hing er veel rook. De schrik sloeg me even om het hart", zegt Mario Debeuf (52) uit Wervik.

Mario Debeuf was gisteren om 8.30 uur aan de slag toen een collega plots schreeuwde dat het brandde. "Een heftruckchauffeur merkte rook op aan de afzuiginstallatie toen hij naar buiten reed", zegt Mario, die al achttien jaar in 't Veer werkt. "Toen we gingen kijken, zagen we de vlammen en de rook snel toenemen. De schrik sloeg me om het hart. Samen met mijn collega's ben ik naar buiten gerend."

Het personeel werd verzameld op verschillende punten.
VHS Het personeel werd verzameld op verschillende punten.

Technisch werkloos

Volgens algemeen directeur Gunther Bamelis ontstond de brand aan een van de afzuiginstallaties die rook uit de lasafdeling naar buiten voert. "Door de grote rookontwikkeling besloten we onmiddellijk het hele bedrijf te ontruimen", vertelt hij. "150 mensen van de verschillende afdelingen moesten de gebouwen verlaten."


De werknemers werden samengebracht op verschillende verzamelpunten. Ze keken toe hoe de brandweer het vuur bestreed. "Dat verliep vlot", vindt Bamelis. "Maar de brand stelt ons natuurlijk wel voor problemen. De afzuiginstallatie moet hersteld worden. De tweede installatie, die er naast staat, is gelukkig nog intact. Toch konden we niet meer produceren in de lasafdeling. De twintig medewerkers die daar aan de slag zijn, hebben we naar huis gestuurd, net als twintig mensen op de montageafdeling. Daar was lange tijd behoorlijk wat rookhinder, geen ideale omstandigheden dus om aan de slag te gaan."

VHS

Giftige rook

Volgens Bamelis werd gisteren hard gewerkt om de productie in de lasafdeling zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten. "Vermoedelijk zal dat morgen (vandaag, nvdr) al kunnen."


Mario Debeuf hoopt het alvast. "Geef mij maar een normale werkdag. Het is al de tweede brand die ik meemaak. In juni 2009 was ik er ook bij toen we wat verderop, bij Recylec, bezig waren met het ontmantelen van afgedankte elektrische toestellen. Een gigantische berg van die toestellen vatte toen buiten vuur. Er werd uren aan een stuk geblust en in de wijde omgeving moesten ramen en deuren dicht blijven door de giftige rook."