"Motorambulance kan levens redden"

VERPLEGER ZET VOERTUIG IN BIJ SPORTWEDSTRIJDEN

Thuisverpleger Bernard Geldof toont het materiaal dat hij kan vervoeren in de zijkoffers van zijn motorambulance.
Henk Deleu Thuisverpleger Bernard Geldof toont het materiaal dat hij kan vervoeren in de zijkoffers van zijn motorambulance.
Thuisverpleger Bernard Geldof (39) uit Wervik heeft bij motorzaak Triumph Wevelgem een motorfiets laten ombouwen tot ambulance. Doel is om het voertuig in te zetten op sportwedstrijden. "Je kan er geen patiënten mee vervoeren, maar je kan er wel hun leven mee redden", klinkt het.

Verpleegkundige Bernard Geldof begon in 2010 met een groepspraktijk thuisverpleging in Wervik. In het verleden was hij al brandweerman en ambulancier, en zo kwam hij op het idee om een motorfiets te laten ombouwen tot ambulance. "Ondertussen is mijn voertuig operationeel. Doel is om de motorambulance in te zetten bij sportwedstrijden."

De motorambulance.
Henk Deleu De motorambulance.

"Primeur in België"

Naar eigen zeggen is Bernard Geldof de eerste in Vlaanderen die zo'n motorfiets, conform de wetgeving, gebruikt. De tweewieler is professioneel uitgerust met sirene en zwaailicht en het medisch materiaal bevindt zich in de zijkoffers. "Ik heb hetzelfde bij als een gewone ambulance, maar het formaat van het materiaal is aangepast aan de grootte van de koffer", legt Bernard uit. In de koffer bevinden zich onder meer een bloeddrukmeter, een infuuskit, een beademingsballon en zelfs een defibrillator. "Dat is een belangrijk instrument. Bovendien kan ik, door de batterij te wisselen, zorgen voor minder krachtige schokgolven. Daardoor kan het instrument ook bij kinderen gebruikt worden."

Aangepast pak

Voor de aanpassingen aan de motorfiets klopte Bernard aan bij motorzaak Triumph Wevelgem. "Toen we hem voor het eerst hoorden spreken over een motorambulance, vonden we dat een wild plan", lacht Luc Demuytere van de zaak. "Hij meende het echter en we besloten de uitdaging aan te gaan. Er kwam heel wat bij kijken. Met alle extra apparatuur is het niet evident om het voertuig nog te onderhouden, je moet immers overal bij kunnen. We zijn echter tevreden met het resultaat." Men koos voor een Triumph Explorer 1200 XRX, met een motorinhoud van 1.200 cc en 139 pk. "Dat is een goede keuze", zegt Bernard. "De motor is erg wendbaar en ligt goed op de baan." De hulpverlener kocht ook een aangepast motorpak om de baan op te gaan, dat werd ontwikkeld bij een Nederlands bedrijf.

Sportevenementen

Ondertussen zette de dertiger zijn motorambulance al in bij twee wedstrijden. "Doel is om aan acht tot tien sportevenementen per jaar deel te nemen. Ik denk ook al aan uitbreiding. Voorlopig ben ik immers zowel piloot als verpleegkundige, en dat is knap lastig. Ik hoop dat we volgend jaar met een tweede motorfiets kunnen starten. Misschien kunnen we dan ook een motorrijder een verpleger, of zelfs dokter, laten vervoeren."