"Iedereen kan wijn leren maken"

EX-BAKKER HEEFT NU EIGEN DRUIVENTROSSEN EN GEEFT WORKSHOPS

Wijnbouwer Eddy Durnez met een glaasje zelfgemaakte rosé.
Foto Luc Vanthuyne Wijnbouwer Eddy Durnez met een glaasje zelfgemaakte rosé.
In de tuin genieten van je zelfgemaakte wijn: dat kan Eddy Durnez (57) uit Geluwe, die een eigen wijngaard heeft. De ex-bakker lanceerde ook de website www.leiestreekwijn.be en wil bij hem thuis workshops organiseren.

"Iedereen kan leren wijn maken", verzekert Eddy.


De Wijntuin: die naam prijkt vlakbij Eddy's woning in de Moerput in Geluwe, een vlag die perfect de lading dekt. Eddy, die vroeger in Wevelgem een bakkerij had, geeft ondertussen vier jaar les 'kunst in chocolade' aan Syntra West in Brugge. De Geluwnaar behaalde vorig jaar evenwel ook zijn diploma van wijnbouwer-wijnmaker. Bij hem thuis heeft hij intussen een 'wijntuin' met 400 stokken druiventrossen, vorig jaar goed voor zo'n 500 flessen. "Er staan hier zes druivenrassen op een oppervlakte van 950 vierkante meter, in lichte leemgrond", vertelt Eddy. "De weersomstandigheden voor de wijnbouw zijn momenteel perfect: er is veel zon en het blijft vooral droog. Rond 10 oktober plannen we de pluk, het ziet er alvast een goed jaar uit. Er staan al viermaal zoveel druiven als vorig jaar."


Om zijn kennis over wijnbouw op te doen, volgde hij vele zaterdagen in Rotterdam de cursus 'Cool climate wines'. "Uit die klas zijn intussen wijnbouwers wereldwijd actief", vertelt Eddy. "Als docent bij Syntra West ijverde ik intussen om een cursus wijnbouwer-wijnmaker te starten in Ieper. Dat is me gelukt, met dank aan de directie. De cursus duurt drie schooljaren."


Genieten van je eigen wijn is één ding, ze verkopen is een ander paar mouwen. "Ik verkoop geen wijn, want dat mag ik ook niet zomaar doen. Om ze van de hand te kunnen doen, is er een hele administratie nodig. Dat heb ik er niet voor over. Maar ik kan hier thuis bij wijze van spreken elke dag een fles uit mijn eigen wijntuin drinken. Van de vorige oogst heb ik maar één fles witte wijn meer", lacht Eddy.

Rosé van Geluwe

We proefden van een van Eddy's wijnen, zijn 'Rosé van Geluwe', en die liet zich best smaken. Zijn opgedane kennis wil de vijftiger dan ook niet verloren laten gaan. "Ik zal workshops geven, waarin de cursisten technieken en metingen aanleren", vertelt Eddy.


"Uiteraard mag het proeven niet ontbreken, en is er tijd voor een hapje. Na die workshops kunnen de deelnemers ongetwijfeld zelf wijn maken", zegt Eddy, die in de regio langzaam maar zeker meer interesse in wijnbouw ziet. "Niet alleen in Heuvelland is er wijnbouw, ook in de Leiestreek", stelt Eddy. "Er zijn onder meer al collega's in Menen en in Marke."


De workshops starten in oktober, telkens op zaterdag. Het aantal cursisten is beperkt tot acht. Deelnemen kost 242 euro. Meer info op www.leiestreekwijn.be.