"En nu weer trainen en... koken"

VELDRIJDER YU TAKENOUCHI TERUG BIJ GASTGEZIN NA HEISA MET VISUM

Justin en zijn vader Ranjit Laevens met de Japanse veldrijder Yu Takenouchi.
Foto Vanhessche Justin en zijn vader Ranjit Laevens met de Japanse veldrijder Yu Takenouchi.
De Japanse veldrijder Yu Takenouchi (28) is terug bij zijn gastgezin in Zwevegem. Hij mocht in december plots ons land niet meer binnen omdat er iets niet in orde bleek met zijn visum. Maar vanavond rijdt hij een kermiskoers in Gullegem, zondag in Lauwe. "Het is mijn vurige wens dat mijn moeder ook ooit eens naar België komt", vertelt de Japanner.

Yu keerde in december terug uit Japan, maar op de luchthaven bleek er iets niet in orde met zijn visum. Takenouchi zou hier tien dagen te lang verbleven hebben en werd terug op een vliegtuig naar Japan gezet. "Volgens zijn visum mocht hij 180 dagen bij ons verblijven, maar het waren er blijkbaar 190", vertelt Ranjit Laevens uit Zwevegem, waar Yu ondertussen al acht jaar zijn uitvalsbasis in België heeft. Takenouchi heeft in eigen land geen supportersclub, maar wel in Wervik, in café 't Lusterke in de Molenstraat. Uitbater Antony Verschaeve verwelkomde Yu dinsdagavond in Zaventem. "Het was ongelooflijk hoe blij hij was ons daar te zien. Je had dat gezicht moeten zien, hij straalde. Die appreciatie is enorm. We waren niet zomaar daar, want we steunen hem onvoorwaardelijk."

Ontvangst

De ontvangst in de luchthaven was hartelijk. "Dat was een grote verrassing", lacht Yu. "Ranjit had me vooraf niks gezegd. In Amsterdam had ik hem een sms'je gestuurd dat ik op komst was."


"Het was toch een stressmoment", pikt Ranjit in. "Ik was er de hele dag mee bezig. Op Zaventem liep alles vlotter dan verwacht, ook bij de douane. In twintig minuten was hij bij ons. En te denken dat we pas een week geleden vernomen hebben dat Yu terug zou keren. Eerst verbleef hij twee dagen in Shanghai voor de promotie van zijn fietssponsor Toyo Frame. Nu blijft hij hier tot half juni en keert eind september terug."


Ook Justin (16), de zoon van Ranjit en zijn echtgenote Evelyn Deburne, is blij dat Yu terug is. "Ik miste hem enorm", reageert de tweedejaarsnieuweling die koerst voor Meubelen Gaverzicht-Glascentrale CT.

Wens

Nu Yu Takenouchi terug is, kan hij zijn routine hervatten. Hij vult zijn dagen met trainen en... koken. "Dat doe ik voor mij volledig zelf", beaamt Yu. "Voor de rest hou ik me vooral bezig met mijn training, behalve daags na een koers. Op andere dagen doe ik soms een duurtraining van vijf uur. Neen, voor mij geen discotheek."


En die training levert resultaat op, want Takenouchi is al vijf keer Japans kampioen veldrijden geworden. Zijn broer, die net als Yu in Kyoto woon, heeft ook nog gekoerst. "De eerste keer dat ik in het veldrijden nationaal kampioen werd, heeft mijn vader helaas niet meer mee mogen maken. Maar het is mijn vurige wens dat mijn moeder ooit eens naar België komt."


Takenouchi rijdt vanavond een kermiskoers in Gullegem, zondag in Lauwe en volgende week zaterdag staat hij aan de start van een kermiskoers op de Sint-Jozefsparochie in Wervik. "We gaan een hoop volk optrommelen om te supporteren voor Yu", besluit Verschaeve van 't Lusterke.