Werken aan parochiekerk stilgelegd

De herstellingswerken aan de toren van de parochiekerk in Peizegem zijn stilgelegd. Tijdens de werken stelden zowel de aannemer als de architect vast dat de torenspits in veel slechtere staat is dan oorspronkelijk werd gedacht. De vier puntgevels van de toren hellen over.

"Een probleem dat wellicht veroorzaakt werd door insijpelend water", zegt schepen Mario Van De Velde (Open Vld). "Wegens de slechte staat van het metselwerk, hebben we beslist om alle dekstenen op de puntgevels weg te nemen en vervolgens te vervangen door een verstevigd dakrandprofiel."

Ook schade binnenin

Ook de binnenzijde van de torenspits blijkt aangetast. "Na het verwijderen van de vloerplanken merkte de architect op dat de constructiebalken niet meer deugen. Op veel plaatsen zorgen alleen de verbindingsijzers nog voor de stabiliteit. De centrale mast moet ingeklemd worden in een nieuwe sokkel van stalen liggers. Maar die werken kunnen we niet uitvoeren vooraleer de nieuwe staalstructuur berekend is. Een ingenieur is nu bezig met een calculatie. Intussen worden de werken tijdelijk stopgezet."

210.000 euro

De kerktoren van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen staat al enkele weken in de steigers. De restauratie van de toren kost 210.000 euro, een bedrag dat betaald wordt door de kerkraad, het gemeentebestuur en het Vlaams Gewest. De werken zouden normaal 90 werkdagen in beslag nemen. "Om het budget onder controle te houden, zal de aannemer eerst enkele andere klussen uitvoeren in de kerk."

(WDS)

De werken aan de parochiekerk in Peizegem zijn voorlopig stilgelegd omdat de toren in te slechte staat verkeert.
Mozkito De werken aan de parochiekerk in Peizegem zijn voorlopig stilgelegd omdat de toren in te slechte staat verkeert.