Opnieuw internering voor ‘Facebookpedofiel’

Baert Marc
Een 29-jarige man uit Wemmel die via Facebook minderjarige jongens en meisjes opzocht en hen ertoe probeerde te brengen naaktfoto’s te delen, moet geïnterneerd worden. De man was al driemaal veroordeeld door de Brusselse correctionele rechtbank, maar was tegen die veroordelingen in beroep gegaan. Intussen bleef hij ook nieuwe slachtoffers maken en voor die laatste feiten had de kamer van inbeschuldigingstelling in augustus 2018 al zijn internering bevolen.

De werkwijze van D.R. was steeds dezelfde: op Facebook maakte de twintiger een reeks valse profielen van jonge meisjes aan waarmee hij vervolgens een tiental minderjarigen contacteerde. Vervolgens probeerde hij hen naaktfoto’s van zichzelf te laten doorsturen. Kreeg hij naaktfoto’s van een van zijn vrouwelijke slachtoffers, dan gebruikte hij die in chatgesprekken met jongens om ook van hen dergelijke beelden te krijgen, en vice versa. 

De twintiger wist niet van ophouden. Acht jaar geleden al kreeg hij een opschorting voor gelijkaardige feiten, maar nog tijdens dat proces was hij al nieuwe feiten aan het plegen. Een cursus bij een gespecialiseerd centrum voor zedendelinquenten haalde evenmin iets uit. Voor die feiten werd hij in maart 2017 nog tot 40 maanden cel veroordeeld, maar tegen die straf ging hij in beroep. In januari liep hij dan een nieuwe gevangenisstraf op omdat hij op exact dezelfde manier andere minderjarigen benaderd had. Ook tegen dat vonnis ging hij in beroep. Beide dossiers werden door het Brusselse hof van beroep samengevoegd en het hof beval uiteindelijk de internering.

Tijdens zijn laatste proces voor de correctionele rechtbank liep al een nieuw gerechtelijk onderzoek tegen de man, opnieuw voor gelijkaardige feiten. Het was voor die feiten dat hij in augustus 2018 al geïnterneerd werd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.