Hoezo waterschaarste? Wemmel bestrijdt botulisme in parkvijver met… vers leidingwater

Met een brandslang werd leidingwater in de vijver gespoten.
Baert Marc Met een brandslang werd leidingwater in de vijver gespoten.
De milieudienst van de gemeente Wemmel heeft zich iets te enthousiast getoond in zijn aanpak van de botulismebesmetting in de parkvijver. Om te voorkomen dat nog meer eenden zouden sterven werd er vandaag een tijdlang water in de vijver gespoten met een brandslang. Klein detail: het ging om drinkwater en dat in tijden waarin wordt opgeroepen tot spaarzaamheid. Burgemeester Walter Vansteenkiste liet het ‘kraantje’ onmiddellijk dichtdraaien. Het is niet duidelijk hoe lang het drinkwater in de vijver spoot, maar mogelijk wel ettelijke uren.

Het is opnieuw prijs in de parkvijver achter het kasteel in Wemmel. Daar zorgt de combinatie van warmte en droogte voor slachtoffers. Al 15 kadavers van eenden zijn sinds een goede week uit het water gevist. Slachtoffers van botulisme. Dat is een spieraandoening bij watervogels die veroorzaakt wordt door een bacterie die in zuurstofarm water welig tiert. De dieren sterven een wrede dood door verlamming.

Deze vier eenden werden het slachtoffer van botulisme.
Mark Baert Deze vier eenden werden het slachtoffer van botulisme.

Vorige zomer stierven nog meer dan honderd eenden in Wemmel aan botulisme. De vijver werd intussen uitgebaggerd en heeft dus veel meer capaciteit en dus ook zuurstof.

Toch vallen er opnieuw slachtoffers. “Deze keer is het nog geen massale sterfte”, vertelde burgemeester Walter Vansteenkiste (Lijst Burgemeester Wemmel) vanmorgen. Met het oog op de grote hitte van de komende dagen bekijkt de gemeente verdere maatregelen. “Onze twee fonteinen werken dag en nacht om zoveel mogelijk zuurstof in het water te krijgen. We gaan ook nog zien of we een bijkomende pomp kunnen installeren. Maar dat heeft wel een serieuze kostprijs. Het moet dus wel al de moeite zijn.”

Deze middag bleek de milieudienst al een aantal acties ondernomen te hebben. Zo werd een waterslang gekoppeld aan een brandkraan waaruit water in de vijver spoot. Dat het daarbij echter ging om leidingwater, was men blijkbaar uit het oog verloren.

“In deze tijden van waterschaarste waarbij wordt opgeroepen door de gouverneur om spaarzaam te zijn met drinkwater, en boeren sterke restricties krijgen opgelegd, is dit duidelijk geen goed plan”, aldus Vansteenkiste deze namiddag. “Ik heb dan ook meteen gevraagd om dit stil te zetten en eerst overleg te plegen met de drinkwatermaatschappij. Het gaat uiteindelijk nog maar om een paar vogels. Bovendien treft botulisme de zwakkere dieren en is het dus een vorm van natuurlijke selectie. Het is dan ook de vraag of we daar drinkwater moeten aan verspillen en of we dit niet op een andere manier kunnen aanpakken.”

Hoe lang de brandkraan openstond en hoeveel leidingwater uiteindelijk in de vijver is beland, is onduidelijk.

Een mobiele pompt zorgt voor extra zuurstof in de vijver.
Baert Marc Een mobiele pompt zorgt voor extra zuurstof in de vijver.

De dode dieren worden intussen regelmatig verwijderd door dierenambulance Savu. “De vijver wordt ook zo veel mogelijk vrijgemaakt zodat we een goed zicht hebben op waar er kadavers liggen zodat die zo snel mogelijk kunnen weggehaald worden.”

Er werd alvast ook een mobiele pomp van de gemeente zelf ingezet. “We willen ook een oproep doen aan de mensen om de eenden vooral niet meer te voederen. Want het massale voederen van de dieren speelt een rol in de ontwikkeling van de bacterie, vooral dan beschimmeld brood.”

Eenden voederen is trouwens verboden in de Wemmelse vijvers. Er staat een boete van 80 euro op die bij herhaling nog kan oplopen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Smets

    sommige burgemeesters voelen zich inderdaad boven de wet. klein voorbeeld : een persoon wiens woning onbewoond verklaart word moet zich bij de burgemeester aanmelden om daar vervolgens een preek te krijgen en de mededeling dat hij niet gaat zorgen voor een eventuele vervangwoning, er moet ook een document ondertekend worden...pure intimidatie

  • chris delanghe

    De arrogantie van sommige burgemeesters... Water is water. Daar moet niet mee gemorst worden. Ook en zeker nu niet! Maar sommige burgemeesters voelen zich letterlijk boven de wet en beter dan de belastingsbetalers, en doen ronduit hun goesting!!! De verspilzucht is soms fenomenaal. Waterschaarste? Geen probleem. Ons voetbalveld wordt altijd gesproeid ...

  • Geert Van de Moortele

    Wat is de afkomst van dit drinkwater ? Kan evengoed opgepomd grondwater zijn gratis door de natuur gezuiverd en geleverd en waarmee onze politiekers in de intercommunales hun zit - en zakcentje wat aandikken.