Grondwettelijk Hof: “Basiskennis Nederlands niet vereist voor sociale huurders in faciliteitengemeenten”

Het OCMW in faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. (archieffoto)
photo_news Het OCMW in faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. (archieffoto)
De aan de sociale huurder opgelegde verplichting om over een basiskennis van het Nederlands te beschikken is grondwettig, maar ze is niet van toepassing op de Franstalige sociale huurders in de zes randgemeenten (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Wezembeek-Oppem). Dat oordeelde het Grondwettelijk Hof vandaag.

Sinds het voorjaar van 2017 moeten huurders van een sociale woning in Vlaanderen aantonen dat ze een basiskennis hebben van het Nederlands. Daarvoor moesten ze enkel de bereidheid tonen Nederlands te leren. Indien de huurder na één jaar niet voldoet aan de taalvereiste, kunnen er boetes opgelegd worden voor wie te weinig inspanningen levert.

Afbreuk

Een Franstalige vzw vocht die strengere voorwaarden aan bij het Grondwettelijk Hof. De vzw stelde dat de taalvereiste afbreuk doet aan de rechten van Franstalige huurders in de faciliteitengemeenten. Maar het Grondwettelijk Hof vernietigt het aangevochten decreet niet. Volgens het Hof is de taalvereiste niet van toepassing op Franstalige sociale huurders in de faciliteitengemeenten.

De verplichting is niet in strijd met de grondwet. Zoals de maatregel is uitgewerkt, met mogelijke begeleiding voor wie het gevraagde niveau niet haalt en extra tijd voor wie dat om goede medische of persoonlijke redenen nodig heeft, draagt de taalvereiste bij tot het recht op een behoorlijke huisvesting, oordeelt het Hof. De kennis van het Nederlands laat de huurder immers toe zijn rechten en plichten beter te kennen. Een gebrek aan kennis van het Nederlands kan zelfs de leefbaarheid en de veiligheid in de sociale wooncomplexen in het gedrang brengen, zegt het arrest nog.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Belga Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Dat laatste stemt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) gelukkig. “Met dit arrest krijgt de aanklager over heel de lijn ongelijk, een uitspraak die in de lijn der verwachtingen lag. Het arrest stelt ook duidelijk dat een basiskennis Nederlands nuttig is voor de huurders. Ze draagt immers bij tot het begrijpen van de rechten en plichten van de sociale huurders zelf. Daarnaast verhoogt de kennis van het Nederlands door de sociale huurders, de betrokkenheid bij onze samenleving”, zegt hij.

“Er wordt ook gesteld dat juist door de kennis van het Nederlands de veiligheid en leefbaarheid van wooncomplexen erop vooruit kan gaan. Het Grondwettelijk Hof bevestigt hiermee ook dat een meer dwingende manier om mensen te betrekken in onze samenleving, en laat dat nu net de rode draad zijn doorheen ons regeerakkoord, ook duidelijk werkt”, aldus minister Diependaele. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • victor vandesande

  En nogmaals schopt het establishment tegen de schenen van devlamingen . Stop die faciliteiten , werken niet en hebben nooit gewerkt.

 • vanaeken jokke

  De Walen hoeven niks te kunnen ze krijgen wat ze vragen of nemen het zo.En dan staan ze aan Waalse kant verstomd dat bijna alle hoge legerpostjes door Vlamingen bezet zijn.Een premier die slechter AN praat dan in vergelijking een kind dat in het eerste middelbaar Frans leert.

 • Marc Baeyens

  Dat Grondwettelijk Hof is duidelijk samengesteld uit Franstalige sympathisanten.

 • gina duribreux

  hoe kunnen ze dan deelnemen aan het normale leven denk dat ze daar Vlaams nog niet erkenen heel spijtig op die manier land uiteen spelen beide talen moet even veel waard zijn

 • Maria Arens

  Als men al moet discrimineren op basis van taal, waar zijn we dan mee bezig???