Ecoduct over ring op komst

VLAAMSE OVERHEID WIL GROENE ZONES RONDOM SNELWEG VERBINDEN

De Vlaamse overheid heeft concrete plannen om een ecoduct te bouwen over de Ring (RO) in Zellik. Het ecoduct moet het Laarbeekbos verbinden met de groene zone rondom de historische hoeve Hooghof. Het project maakt deel uit van de totale herinrichting van de Ring rond Brussel die in 2019 start.

De plannen voor een ecoduct, een brug waarbij het landschap doorloopt, maken deel uit van de vernieuwing van de Ring rond Brussel. Tussen de afritten van Strombeek-Bever en Groot-Bijgaarden zou de ring uitgebreid worden met twee keer twee rijstroken. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) wil van die werken gebruik maken om in Zellik, nabij de grens met Wemmel en Jette, een ecoduct aan te leggen. Een ecoduct wordt beplant met struiken en bomen waardoor dieren snel en veilig de autosnelweg kunnen oversteken. Maar in dit plan zou de ecoduct ook een verbinding voor voetgangers en fietsers betekenen.

"Ecoducten zijn eigenlijk alleen bedoeld voor de natuur, maar op deze locatie is het ook nuttig om een veilige oversteek voor mensen te creëren", zegt experte Marleen Moelants van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Daarom moet het ecoduct breed genoeg gemaakt worden. We voorzien ruimte voor iedereen die in de natuur geniet: dieren, fietsers en wandelaars." Naast het ecoduct worden ook 'eco-rasters' geplaatst die de dieren moeten tegenhouden om de snelweg rechtstreeks over te steken.

Er zou meteen ook een groene verbinding worden gemaakt met het historische landgoed rondom de geklasseerde boerderij Hooghof en het riante Laarbeekbos dat 34 hectare groot is. De landerijen van het Hooghof, een gebied van 63 hectare, zijn sinds 2013 al eigendom van de VLM en het Agentschap Natuur en Bos.

Ring: 2 miljard euro

De aanleg van een ecoduct zit vervat in de plannen voor de totale herinrichting van de Ring rond Brussel. Die herinrichting kost 2 miljard euro en gaat normaal in 2019 van start. Voor het ecoduct werd nog geen afzonderlijke raming van de kostprijs gemaakt.

Schepen van Mobiliteit en Leefmilieu Yoeri Vastersavendts (Open VLD) is alvast gewonnen voor de plannen. "Het Laarbeekbos is een belangrijk groengebied voor de Brusselse rand", weet Vastersavendts. "Het bos sluit mooi aan op het Kerremanspark in Zellik. Als de Vlaamse overheid nu een ecoduct bouwt, komt er ook een doorgang naar de andere kant van de Ring. Voor voetgangers en fietsers zou dit project fantastisch zijn. Zij kunnen dan op en aangename en veilige manier vanuit Asse naar de hoofdstad stappen of fietsen."

Extra troef

Een tijdschema voor de werken werd nog niet bekendgemaakt. "Alles hangt af van de werkzaamheden aan de Ring", zegt Vastersavendts. "Maar het spreekt voor zich dat het gemeentebestuur groen licht geeft voor deze plannen. Wij zijn al langer een groot voorstander van veilige fiets- en wandelwegen. Een ecoduct op ons grondgebied zou een extra troef zijn."

Tijdens de voorbije gemeenteraad reageerde ook oppositiepartij Groen op de plannen. Raadslid Edward Van Keer stelde voor om aan de Vlaamse overheid een zo breed mogelijke ecoduct te vragen. Maar volgens Vastersavendts is die vraag niet realistisch.

Een toekomstbeeld van het ecoduct over de ring in Zellik. In het midden van de brede oversteek zien we ook een pad voor fietsers en voetgangers.
Mozkito/AWV Een toekomstbeeld van het ecoduct over de ring in Zellik. In het midden van de brede oversteek zien we ook een pad voor fietsers en voetgangers.
Mozkito