Dodelijke brand in Wemmel: geen tweede slachtoffer, wel sprake van brandstichting

Baert Marc
Een bijzonder felle brand heeft zaterdagmorgen een woning in de Zwaluwenlaan in Wemmel in de as gelegd. Daarbij viel een dode, meer dan waarschijnlijk bewoner Didier B. (67). Het parket gaat uit van een brandstichting, want bij het onderzoek werden drie brandhaarden gevonden.

De statige villa in de Zwaluwenlaan werd door het vuur helemaal in de as gelegd. Toen de brandweer zaterdagmorgen toekwam, sloegen de vlammen al door de ramen en het dak van het gebouw. De politie was als eerste ter plaatse, maar kon door het hevige vuur het gebouw niet binnen. Daar de brand stortte een deel van de achterkant en het dak van de woning in.

Binnenin trof de brandweer het lichaam van een man aan. Het slachtoffer kon zaterdag niet geïdentificeerd worden, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de bewoner: Didier B. (67). De familie van B. was zaterdagochtend ter plaatse en werd op de hoogte gesteld dat het waarschijnlijk om hem ging. Zowel de zoon als de dochter van de man kwamen ter plaatse, maar ook zij hadden er het raden naar wat de oorzaak van de brand was.

De eigenaar was duidelijk een autoliefhebber. Op de oprit stonden zowel een Ferrari, een Aston Martin als een Mazda-sportwagen geparkeerd. Binnenin de garage stond nog een oldtimer. Toch houdt het gerecht er rekening mee dat de bewoner de brand zelf aanstak.

Brandstichting

De wetsdokter, het labo en een branddeskundige kwamen ter plaatse voor een onderzoek. Hun eerste bevindingen wezen in de richting van brandstichting. “Er zijn drie brandhaarden aangetroffen, dus wij gaan daar van uit”, zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. “Er is een onderzoek geopend naar brandstichting. Dat moet duidelijkheid brengen over de oorzaak. is immers ook mogelijk dat de man de brand in de woning zelf heeft gesticht.” 

Er heerste zaterdag ook verwarring over een mogelijk tweede slachtoffer. Op de centrale was immers gemeld dat de oproep over de brand door een vrouwenstem werd gemaakt. Door de zware schade aan de woning kon men niet meteen een tweede slachtoffer vinden. In de loop van de dag bleek echter dat het om loos alarm ging. “Bij het doorzoeken van de woning werd geen tweede slachtoffer gevonden, dus dat was een vergissing”, aldus Vercarre.

Marc Baert
Baert Marc
Marc BaertReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.