"Nog maanden revalideren, maar het is een vechter pur sang"

SHARON (13) ONDERGING ZWARE INGREEP OM GESTEL TE CORRIGEREN

Sharon in haar ziekenbedje, samen met haar mama Verena en papa Yve en haar zusjes Ashley en Lisa met de hondjes Lola en Bibber.
Karolien Coenen Sharon in haar ziekenbedje, samen met haar mama Verena en papa Yve en haar zusjes Ashley en Lisa met de hondjes Lola en Bibber.
Een maand lang moet Sharon Diriks (13) in bed blijven liggen. Het meisje dat als baby een hersenverlamming opliep, moet weer aansterken na een zware operatie om haar scheefgegroeide heupen, knieën en voeten te corrigeren. "De ingrepen duurden twaalf uur", vertellen Yve Diriks en Verena De Pelsmaeker, de ouders van het moedige meisje. Afgelopen weekend zamelden vrienden en familie geld in voor het gezin op de Retro Benefiet Party.

"Ze ziet nog veel af en slikt om de twee uur een pijnstiller, maar haar glimlach die blijft", zegt mama Verena. "Ze is ons zonnetje in huis en de vechtkracht die ze bezit, is bewonderenswaardig."


Binnenkort wacht Sharon een lange revalidatie, zodat ze comfortabeler en met minder pijn kan zitten, liggen en stappen. Daarvoor verblijft ze zo'n drie maanden in Pulderbos. Tijdens de weekends mag ze wel naar huis, maar daar knelt het schoentje. "Een ambulance haalt haar op en brengt haar naar hier. Een ritje kost echter 400 euro, en we krijgen die kosten maar gedeeltelijk terugbetaald." Ook de kosten van de ingreep, de beensteunen die Sharon moet dragen en een rolstoel moeten ze voor een groot deel uit eigen zak betalen


Om de kosten te dekken wilde Verena haar auto verkopen. "We hadden geen andere keuze om een van onze twee wagens van de hand te doen", zegt Verena. Tot ze bij haar boezemvriendin Linde Pepermans langs ging om haar hart te luchten. "De emmer was vol, en ik vertelde Linda dat ik mijn wagen zou verkopen. Maar toen zei ze me dat ze acties aan het voorbereiden was om geld in te zamelen voor onze kleine meid."


Linde kreeg hulp van Heidi en Anneke Roland, nog twee goeie vriendinnen van Verena. Samen richtten ze de benefietgroep 'Een dolfijner leven voor Sharon' op. "We hielden al een spaghettidag. En het voorbije weekend ging er een Retro Benefiet Party door", vertelt Linda. "Verder verkopen we sleutelhangers, pennen en babysjaaltjes. Alle beetjes helpen om de financiële beproeving waar de ouders voor staan te verlichten. Sharon verdient een beter leven. In haar korte leven, heeft ze al bijzonder veel meegemaakt."

Leven als een plant

Na 27 weken zwangerschap zette Verena Sharon op de wereld. In de couveuse sloeg het noodlot toe: de baby kreeg een hersenbloeding. "Ze werd spastisch, kreeg epilepsieaanvallen en kon niet meer normaal bewegen", zegt Verena. "De dokters vertelden ons dat ze als een plant door het leven zou gaan. Een boodschap die hard aankwam." Maar het kleine meisje vocht terug. "Nooit geeft ze op, daarvoor is ze een te gelukkig kind. Als ze een dipje heeft, zijn het haar zussen Ashley (14) en Lisa (11) die haar opvrolijken. Heel ons gezin omringt haar met liefde."

Mirakel

Wat niemand had verwacht, gebeurde toch. Sharon werd beter. "Een waar mirakel, de dokters geloofden hun ogen niet", zegt Verena. "Het eerste signaal was toen ze spontaan begon te zuigen. Wat ze voordien niet kon. Ze begon rond te kijken en sprak een apart taaltje. Ze maakte klinkergeluiden. Stilaan begon ze normaal te praten en ze kon rechtstaan. Ze stapte, liep rond en speelde buiten. Ze groeide op tot een normaal kind, maar met een beperking. Haar heupen, knieën en voeten moesten daarom gecorrigeerd worden tijdens één, zware operatie. De revalidatie is lang en Sharon weet dat ze weer moet knokken, maar ze is strijdlustiger dan ooit."