Zuidboulevard: aanwinst of betonnen vlakte?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WAREGEM

Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard is voor velen een saaie, betonnen vlakte en dus een gemiste kans.
Foto Deleu Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard is voor velen een saaie, betonnen vlakte en dus een gemiste kans.
Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard verdeelt de meningen. Is er genoeg passage? Wat kan er beter? N-VA/Open Vld wil er alvast de zaterdagmarkt uitbouwen. Groen en sp.a vinden de betonnen vlakte een gemiste kans.

N-VA/Open Vld vindt de nieuwe bib en één horecazaak (Pizz'Arti, nvdr.) een aanwinst, maar daar stopt het. "Er is weinig passage omdat niemand daar moet zijn", zegt kopman Michiel Vandewalle. "Winkelruimtes zijn ingepalmd door de dienstensector en een grote toonzaal. Er zou meer ruimte moeten zijn voor horeca en terrasjes. We willen de zaterdagmarkt van de Markt naar de promenade verhuizen. Je kunt er het aantal kramen uitbreiden, er rijden geen auto's achter de hielen van bezoekers, klanten parkeren ondergronds, de parking op de Markt blijft vrij en alle winkels in het centrum blijven bereikbaar. Wie zaterdagmorgen naar een huwelijk of uitvaart moet, hoeft zich geen uur op voorhand meer naar het centrum te begeven."


"Die lege, betonnen vlakte is een verlieslatend trekgat", vindt sp.a-kopman Tom Demunter. "Het was beter geweest de bewoners te betrekken bij het uitdenken van het project."


"Een flop met te veel beton, opnieuw flats met een verkeerde invulling van de ruimtes op de benedenverdieping en een kaal Boekenplein", beaamt Groen-lijsttrekker Inge Vandevelde. "Het is geen belevingsplein. De weinige bomen die er zijn, sieren enkel de trappen naar de ondergrondse parking."

Meer horeca

CD&V wil er minstens een keer per week een activiteit organiseren. "We hadden er onder andere al een vrijetijdsmarkt en de Waregemse Gordel, meer van dat", vertelt kopman Kurt Vanryckeghem. "Boetiekjes en winkeltjes passen daar niet, anders blijft ons commercieel centrum niet compact. Extra horeca kan. Zo is er een cafetaria gepland in residentie Parc O'Sud. Verderop, in de gewezen bib naast CC De Schakel, zijn er plannen voor een cultuurcafé. Er is trouwens wel passage. Dat merken we aan de stijgende cijfers in parkeerhaven Zuiderpromenade. De zaterdagmarkt of Waregem Koerse Foor daar organiseren, kan niet. Daar is de ondergrond in klinkers niet geschikt voor." (LPS)