Zoekverkeer drastisch verminderd

POSITIEVE EVALUATIE VOOR NIEUWE PARKEERBELEID

Sinds het nieuwe parkeerbeleid zijn er meer parkeerplaatsen vrij in het centrum.
Foto Deleu Sinds het nieuwe parkeerbeleid zijn er meer parkeerplaatsen vrij in het centrum.
Het parkeerbeleid van de stad Waregem, dat vorig jaar in oktober werd ingevoerd, werpt zijn vruchten af. "Het aantal wagens dat rondrijdt in ons centrum op zoek naar een plaatsje, is sterk teruggedrongen", zegt schepen Kristof Chanterie (CD&V). Ook vanuit handelsorganisatie Unizo wordt het beleid positief geëvalueerd.

Begin oktober vorig jaar werd het nieuwe parkeerbeleid ingevoerd in de stad Waregem. "We hebben dat gedaan omdat het hele centrum de hele dag lang grotendeels volgeparkeerd stond", legt schepen Kristof Chanterie. "Dat zorgde voor veel auto's in het centrum, omdat mensen maar rondjes bleven rijden op zoek naar een parkeerplaatsje. Anderzijds raakten mensen dan weer ontmoedigd om naar Waregem te gaan om te winkelen 'omdat er toch wel weer geen parkeerplaats zou zijn'."

Randparking

Het parkeerbeleid heeft zijn doel bereikt, zegt het stadsbestuur nu, en het legt ook cijfers voor die die stelling kracht moeten bij zetten. "Daar waar de bezettingsgraad op randparkings Expo en Jeugdcentrum vroeger slechts 2 procent bedroeg, is dat nu gemiddeld respectievelijk 45 procent en 75 procent. Dat wijst erop dat veel meer mensen hun auto buiten het centrum zetten en te voet naar hun bestemming gaan. Fietstellingen wezen bovendien uit dat ook veel meer mensen de fiets nemen: bij een telling in september 2015 werden 2.415 fietsers geteld die via de belangrijkste invalswegen naar het centrum fietsten. In oktober 2017 waren dat er 3.050."

Shop & go

Het voorbije jaar werden 691.880 parkeertickets genomen via de parkeerautomaten in de straten, en 387.600 in parkings Pand en Zuiderpromenade. In de straten kan je een half uur gratis parkeren, in de ondergrondse parking een uur. De gemiddelde kostprijs van de parkeertickets bedraagt overal minder dan één euro. "De 69 shop & go-plaatsen in onze stad zijn een groot succes. Per dag staan er gemiddeld ongeveer 25 wagens geparkeerd per dergelijke parkeerplaats, wat dus het zoekverkeer naar een parkeerplaats sterk vermindert."

Redelijke prijzen

Het voorbije jaar werden 139.980 voertuigen gecontroleerd. "Bij 88 procent daarvan werd er correct geparkeerd en correct betaald. Dat benadert ons originele streefdoel van een betaalbereidheid van 90 procent. Bij ons oud parkeerbeleid betaalde namelijk slechts 50 procent van de automobilisten correct als hij of zij zijn wagen parkeerde. De lage parkeertarieven spelen daarbij uiteraard een rol, maar vooral het feit dat er sterk gecontroleerd wordt, speelt mee." Volgens voorzitter van Unizo Waregem Geert Vanderhaegen staan de meeste handelaars positief tegenover de nieuwe aanpak. "Er zijn gewoon veel meer parkeerplaatsen vrij in de stad, en dat is goed voor ons, natuurlijk. We merken dat veel mensen die vroeger de hele dag hun wagen in het centrum lieten staan, hun wagen nu op de parkings buiten het centrum parkeren. Dat levert heel wat vrije plaatsen op. De prijzen die ingevoerd werden, zijn bovendien heel redelijk volgens ons."