Zaakvoerder Bar Choque voor rechter voor schenken alcohol aan minderjarigen

Op de Facebookpagina van het café staat een filmpje waarin wordt getoond dat wie alcohol wil drinken, eerst z’n identiteitskaart moet tonen.
Facebook Op de Facebookpagina van het café staat een filmpje waarin wordt getoond dat wie alcohol wil drinken, eerst z’n identiteitskaart moet tonen.
De uitbater van het jongerencafé Bar Choque op de Markt in Waregem staat voor de rechter in Ieper voor het schenken van alcohol aan minderjarigen. De man vraagt de vrijspraak. “Sommige jongeren doen er alles aan om aan bier te geraken”, verdedigt hij zich.

De federale dienst Volksgezondheid stelde 3 processen-verbaal op tegen uitbater J.C. uit Zulte. “De uitbater gaf sterke drank aan min-18-jarigen en bier aan min-16-jarigen”, aldus de procureur. “Er werd daarbij geen identiteitsbewijs gevraagd aan de jongeren, die nog maar 13 à 14 jaar oud waren. Dat het soms heel druk is in het café, kan geen argument zijn om de leeftijd niet te controleren.”

Beleidsniveau

De advocaat van de beklaagde merkte op dat de uitbater een voortrekker is van het bestrijden van alcoholmisbruik. “Hij probeerde een bandjessysteem in te voeren. Daarnaast is op de drankkaart te zien welke drank voor welke leeftijd is”, aldus de raadsman. Op de Facebookpagina van het café is ook een filmpje te zien dat toont dat je je identiteitskaart moet tonen als je alcohol bestelt. “Mijn cliënt zoekt aansluiting op het beleidsniveau en doet er alles aan om het probleem te voorkomen, maar het is een drukbezocht jongerencafé en soms zijn er die door de mazen van het net glippen”, klinkt het bij de verdediging. “Het probleem ligt ook bij jongeren die er alles aan doen om aan bier te geraken.” Vonnis op 9 maart.