WOI-bezoekerscentrum kost 2,6 miljoen euro

Een bezoekerscentrum rond WOI op een verdieping van een nieuwbouw in de Gaverbeekhippodroom kost 2,6 miljoen euro.

"We zijn aan het onderhandelen met de koninklijke Waregemse koersevereniging, maar reken voor een oppervlakte van 1.350 vierkante meter maar op 1,35 miljoen euro", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V).


De inrichting zal nog eens ruim 1 miljoen euro kosten. Er zijn nog andere werken nodig zoals bewegwijzering naar Flanders Field, de enige Amerikaanse WOI-begraafplaats in Vlaanderen. Het optrekken van de nieuwbouw, waardoor vip-tenten op Waregem Koerse overbodig worden, is tegen Waregem Koerse in 2016 af. Daarna start de inrichting van het bezoekerscentrum, waarin onder meer de rol van het paard tijdens de oorlog aan bod komt.


Volgens N-VA-gemeenteraadslid Jan Balduck komt het bezoekerscentrum te laat. "Er zal geen kat komen, want de hype rond de Eerste Wereldoorlog zal tegen dan al lang voorbij zijn", zegt het oppositieraadslid.

Net op tijd

"Het bezoekerscentrum opent eind 2016, wat op tijd is om nog de laatste twee jaar van de herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog mee te pikken", sust de burgemeester. "Een werkgroep met ook een vertegenwoordiging van Flanders Field bereidt de inhoud voor." (LPS)