Werken aan nieuwe Leiebrug starten op 1 juli, maar weinig hinder tijdens zomer

De bestaande Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem.
Henk Deleu De bestaande Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem.
Na de voorbereidende werken van de afgelopen maanden starten op 1 juli de werken voor een nieuwe Leiebrug tussen Ooigem en Desselgem. Waterwegbeheerder de Vlaamse Waterweg bouwt die omdat de huidige brug te laag is voor de moderne binnenvaart.

Halverwege februari begonnen de voorbereidende werken, nadat die enkele keren uitstel kregen. In deze eerste fase werden de leidingen van de nutsmaatschappijen, die vastgemaakt waren aan de brug, onder de Leie door getrokken. Op woensdag 1 juli kan de aannemer nu aanvatten met de officiële werken. Toch zal je tijdens de zomermaanden weinig hinder ondervinden. “Er worden enkele bomen gekapt op de jaagpaden aan weerszijden van de brug. In de buurt van de brug worden ook grondsonderingen uitgevoerd”, klinkthet. Zo wil de aannemer de sterkte van de grond en de samenstelling van de grondlagen bepalen.

Zo zal de nieuwe Leiebrug eruit zien.
Vlaamse Waterweg Zo zal de nieuwe Leiebrug eruit zien.

Fietsersbrug

Omdat de nieuwe Leiebrug op dezelfde locatie komt, wordt de huidige brug onvermijdelijk afgesloten voor het verkeer. Vermoedelijk gebeurt dit midden oktober. Voor fietsers en wandelaars is er voor de duurtijd van de werken een tijdelijke brug voorzien. Deze brug heeft een hellend vlak, waardoor je gemakkelijk met de fiets aan de hand kan oversteken. Het is de bedoeling om deze tijdelijke brug eind september te installeren.

5,8 miljoen euro

De werken in Ooigem en Desselgem maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Daarbij wil de Vlaamse Waterweg van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. De bouw van de nieuwe Leiebrug zal in totaal 1,5 jaar duren en de kosten worden geraamd op zo’n 5,8 miljoen euro.