Waregem krijgt viersterrenhotel

ONTWERP MOET DIT JAAR AF ZIJN, BOUW VOLGT IN 2017

Expodirecteur Chris Baert op de plaats waar een viersterrenhotel komt, net naast Expo.
Foto Deleu Expodirecteur Chris Baert op de plaats waar een viersterrenhotel komt, net naast Expo.
Waregem krijgt een viersterrenhotel met minstens dertig kamers op de parking van Expo. Kandidaturen zijn vanaf eind februari welkom. De stad wil nog dit jaar een ontwerp, gevolgd door de bouw in 2017. "Nu moeten we exposanten vaak doorsturen naar hotels in Kortrijk", zegt Expodirecteur Chris Baert.

De stad heeft enkele voorwaarden vastgelegd voor de komst van een hotel op de parking van Waregem Expo in de Zuiderlaan, aan de kant van de oefenvelden van SV Zulte Waregem. Die voorwaarden werden dinsdagavond op een commissie in het stadhuis besproken. "We gaan voor een hotel met drie of vier sterren en minstens dertig kamers", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "Het hotel krijgt maximum vier verdiepingen en wordt op palen gezet, zodat Expo geen parkeerplaatsen verliest. Het hotel krijgt wel een lobby en een bar, maar geen restaurant. Die zijn er al genoeg in de omgeving."

Economisch belangrijk

De stad verwacht nog dit jaar een ontwerp, gevolgd door de bouw in 2017. Voor een gebrek aan kandidaten vreest het stadsbestuur niet, want er zijn nu al geïnteresseerden, waaronder de zaakvoerders van het Parkhotel in Kortrijk, samen met ontwikkelaars ION en Alheembouw, en vastgoedspecialisten Matexi en Vanhaerents.


Waregem telt nu vijftig hotelkamers, wat eigenlijk te weinig is. "De komst van een nieuw hotel is economisch erg belangrijk", benadrukt Vanryckeghem. "Zo moeten klanten van Waregemse bedrijven nu elders op hotel, zoals in Deerlijk of Kortrijk."


Ook Waregem Expo is vragende partij. "Niet alleen voor exposanten, maar ook voor bezoekers", reageert directeur Chris Baert. "Denken we maar aan het recente gothic festival in Expo, waar heel wat liefhebbers uit Nederland, Frankrijk en Duitsland op afkwamen. Een deel daarvan zal straks vlakbij kunnen overnachten, in het nieuwe hotel."

Drie woontorens

En het blijft niet bij een hotel alleen. Aan de ingang van het Regenboogstadion zijn drie woontorens van maximum twaalf verdiepingen gepland. "Die woontorens moeten architecturaal een meerwaarde vormen", zegt Vanryckeghem. "Het wordt dus geen woonblok, zoals residentie Regenboog."


Op een derde stuk grond op de hoek van de Zuiderlaan en de Meersstraat, waar vroeger camping Regenboog was, is plaats voor een sport- of recreatiewinkel van 1.900 vierkante meter. "Andere zaken, zoals een supermarkt of een elektrowinkel, laten we er niet toe", verzekert de burgemeester.


De stad verwacht dat de verkoop van de gronden voor het hotel, de woontorens en de winkel vijf tot acht miljoen euro zal opbrengen. Dat geld zal geïnvesteerd worden in de verdere vernieuwing van het Regenboogstadion.