Waregem dimt voortaan straatlichten

BEWONERS TEVREDEN OVER PROEFPROJECT IN BEVEREN-LEIE

Bewoners Evi Van Den Heede, haar dochter Remi, en Niels Van Heuverswyn in de wijk Interlin in Beveren-Leie, waar de lichten al drie maanden lang 's nachts gedimd worden.
Peter Lanssens Bewoners Evi Van Den Heede, haar dochter Remi, en Niels Van Heuverswyn in de wijk Interlin in Beveren-Leie, waar de lichten al drie maanden lang 's nachts gedimd worden.
In Waregem worden de straatlampen niet gedoofd, wel gedimd. Het proefproject in de nieuwe woonwijk Interlin in Beveren-Leie bleek een succes. Bewoners merken niet eens dat de lichten gedimd worden. Het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard is nu aan de beurt, en er zullen nog wijken volgen.

Kortrijk probeerde het systeem wel uit. Een half jaar geleden werden in de wijk Pius X 's nachts alle straatlampen gedoofd. Maar omdat bewoners voor hun veiligheid vreesden, gingen de straatlampen er enkele maanden geleden weer aan. "Het heeft dan ook met het veiligheidsgevoel te maken", zeggen schepen van Energie Rik Soens (CD&V) en schepen van Openbare Werken Maria Polfliet (CD&V). Waregem pakt het daarom anders aan en dimt voortaan de verlichting. Dat is al drie maanden tussen 23 en 5 uur het geval in de nieuwe woonwijk Interlin in deelgemeente Beveren-Leie, waar zo'n 130 huizen zijn. Bewoners zijn tevreden over het proefproject. "We zijn blij dat de lampen niet gedoofd worden. Van het dimmen merken we niets. We voelen ons veilig. We kunnen buiten blijven wandelen zonder ergens tegenaan te lopen. En het is kindvriendelijk. Want kinderen kunnen hier 's avonds buiten blijven spelen", zeggen Niels Van Heuverswyn (31) uit de Volkaardstraat en Evi Van Den Heede (31), mama van Remi De Merlier (8 maanden), uit de Zegerstraat.

Ecologischer

Door straatlampen te dimmen, is er voor de helft minder verbruik. "Maar aan de lichtsterkte merk je niets, waardoor bewoners niet aan comfort inboeten", zeggen Soens en Polfliet. In de wijk Interlin betreft het 62 straatlampen. Dimmen levert er een besparing van 1.400 euro per jaar aan energiekosten op. En op het vlak van milieuvriendelijkheid wordt er jaarlijks 1,1 ton CO2 minder uitgestoten in de wijk. Voortaan wordt de openbare verlichting in alle nieuwe verkavelingen in Groot-Waregem gedimd. En ook in alle straten waar de aanpassing financieel haalbaar is.

Zeven wijken

Zeven dossiers kregen al groen licht. "We maken ze nog niet allemaal bekend . Maar we laten de straatlampen sowieso dimmen in het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard in Waregem en op de vernieuwde parking Olm in Waregem", aldus schepenen Soens en Polfliet. Eandis neemt met 6.859 verlichtingsarmaturen een groot deel van het elektriciteitsverbruik van Waregem voor haar rekening.