Voormalige zaakvoerder carwash vraagt vrijspraak voor mensenhandel

Meise Car Wash in Waregem.
Google Street View Meise Car Wash in Waregem.
De voormalige zaakvoerder van Meise Car Wash in Waregem vraagt de vrijspraak voor mensenhandel. Jamil B. hangt één jaar cel boven het hoofd, maar betwist dat z’n werknemers te weinig loon kregen of op de grond moesten slapen.

Tijdens verschillende controles vorig jaar werd volgens het arbeidsauditoraat telkens vastgesteld dat Jamil B. illegalen tewerkstelde. “Het ging om mensen op de dool zonder vaste verblijfplaats of verblijfsstatuut”, sprak de arbeidsauditeur. “Ze kregen zo’n 3 euro per uur uitbetaald en hadden geen aangepaste kledij of schoeisel gekregen. De beklaagde buitte de slachtoffers ernstig uit. De naam van zijn bedrijf circuleerde bij mensen met een precair verblijfsstatuut. Zij zagen een job in zijn carwash als ultiem redmiddel om aan centen te geraken. Ze hadden geen keus en waren blij met een habbekrats.” Volgens het arbeidsauditoraat maakte Jamil B. zich schuldig aan mensenhandel. “In een kantoortje achteraan de zaak lagen matrassen op de grond. Op de vloer waren schimmelvlekken te zien.” 

Bij een laatste controle op 13 november vorig jaar werd de carwash in beslag genomen. Begin januari werd de zaak vrijgegeven. Volgens z’n advocaat werkt zijn cliënt intussen voor een carwash in Nijvel, maar is hij niet van plan om ooit nog zelfstandige activiteiten uit te voeren. De verdediging vraagt de vrijspraak voor de mensenhandel. “Er zijn geen aanwijzingen dat de werknemers in dat kantoortje moesten leven. Ook de bewering dat zij slechts 3 euro per dag verdienden klopt niet.” Uitspraak op 25 oktober.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.