Test met vrachtwagensluis: 920 truckers negeren verbod

Zo ziet een vrachtwagensluis er uit (voorbeeld op foto is niet de sluis in Vijve).
Mozkito Zo ziet een vrachtwagensluis er uit (voorbeeld op foto is niet de sluis in Vijve).
Tientonners blijven door de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve razen, ondanks een test in het najaar van 2018 met een mobiele vrachtwagensluis van de firma G4S. Twee camera’s met hoogdetectie registreerden voorbijrijdende trucks, zes weken lang. Chauffeurs zonder tussenstop, dus geen plaatselijk vrachtverkeer, kregen een boete. En dat zijn er veel, blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Maxim Laporte (N-VA/Open Vld) opvroeg bij het stadsbestuur van Waregem. 582 truckers negeerden de verbodsborden in de Posterijstraat, richting Sint-Baafs-Vijve. Richting Gentseweg (N43) negeerden 338 chauffeurs het verbod. Dat maakt samen 920 vrachtwagenchauffeurs.

Volgens schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V), de bevindingen over de vrachtwagensluis kwamen aan bod in de gemeenteraad, werkt het ontradend effect pas echt als je zo’n vrachtwagensluis meerdere keren plaatst. Want nu ontvingen de betrokken overtreders pas een proces-verbaal in de bus nadat de sluis alweer weg was.

Vaste sluis?

Het stadsbestuur overweegt – als de investering haalbaar is - een vaste sluis tussen de Biebuyck-, Posterij-, Koekoek- en Schoendalestraat. Een sluis met twee camera’s zes weken huren kost, verwerking van beelden inbegrepen, 8.000 euro. Hoe werkt zo’n sluis? Zodra er een voertuig passeert dat hoog genoeg is om een vrachtwagen te zijn, wordt er een foto van de nummerplaat genomen. Aan een tweede paal op het einde van de zone, doorgaand vrachtverkeer boven de 5,5 ton mag niet in de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve, neemt een camera opnieuw een foto. Als blijkt dat er niet genoeg tijd verstreken is tussen beide foto’s, betekent dat dat de vrachtwagen niet lokaal leverde en doorreed. In dat geval volgt er een boete van 58 euro.

Raadslid Maxim Laporte vroeg de cijfers op.
N-VA/Open Vld Raadslid Maxim Laporte vroeg de cijfers op.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Saskia De ceuster

    58€ boete laat me niet lachen he.... daar gaan ze ni van wakker liggen