Test met vrachtwagensluis: 337 truckers krijgen boete

Een voorbeeld van een vrachtwagensluis (de foto werd niet in Vijve genomen).
Mozkito Een voorbeeld van een vrachtwagensluis (de foto werd niet in Vijve genomen).
Tientonners blijven door de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve razen, ondanks een test in het najaar van 2018 met een mobiele vrachtwagensluis van de firma G4S. Twee camera’s met hoogdetectie registreerden in oktober en november zes weken lang voorbijrijdende trucks. Chauffeurs zonder tussenstop, dus geen plaatselijk vrachtverkeer, kregen een boete. En dat zijn er veel, blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Maxim Laporte (N-VA/Open Vld) opvroeg bij het stadsbestuur van Waregem. In zes weken tijd begingen 337 vrachtwagenbestuurders een overtreding.

Volgens schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V) werkt het ontradend effect pas echt als je een vrachtwagensluis meerdere keren plaatst. Want nu kregen de overtreders pas een proces-verbaal in de bus nadat de sluis alweer weg was. Het stadsbestuur overweegt daarom – als de investering tenminste haalbaar is - een vaste sluis tussen de Biebuyck-, Posterij-, Koekoek- en Schoendalestraat in hartje Sint-Eloois-Vijve. Een sluis met twee camera’s zes weken huren kost, beeldverwerking inbegrepen, alleen al 8.000 euro.

58 euro

Hoe werkt zo’n sluis? Zodra een voertuig passeert dat hoog genoeg is om een vrachtwagen te zijn, wordt er een foto van de nummerplaat genomen. Aan een tweede paal op het einde van de zone, doorgaand vrachtverkeer boven de 5,5 ton mag niet in de dorpskern van Sint-Eloois-Vijve, neemt een camera opnieuw een foto. Als blijkt dat er niet genoeg tijd verstreken is tussen beide foto’s, houdt dat in dat de vrachtwagen niet lokaal leverde en doorreed. In dat geval volgt er een boete van 58 euro. Doorgaand vrachtverkeer moet sinds eind 2011 de Gentseweg (N43) en Expresweg (N382) nemen in Sint-Eloois-Vijve.

Raadslid Maxim Laporte vroeg de cijfers op.
N-VA/Open Vld Raadslid Maxim Laporte vroeg de cijfers op.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.