Stijn (43) is voor 5de keer beste ligfietser ter wereld: “Bij ideale omstandigheden rij ik
tot 75 kilometer per uur”

Stijn Van De Maele is voor de vijfde maal wereldkampioen ligfietsen.
Henk Deleu Stijn Van De Maele is voor de vijfde maal wereldkampioen ligfietsen.
Na een spannende wedstrijd in het Franse Nandax is Stijn Van De Maele (43) uit Waregem wereldkampioen ligfietsen geworden. Dat was niet voor het eerst, want de man werd in totaal al vijf keer de beste van de wereld. “Hoe lang ik dit niveau nog kan behouden? Dat weet ik niet, maar de goesting om te fietsen is er nog steeds.”

In het Franse Nandax, gelegen tussen Lyon en Vichy, kroonde Waregemnaar Stijn Van De Maele zich nog maar eens tot wereldkampioen ligfietsen, wat op zijn minst uitzonderlijk te noemen is. De man werd in 2012 voor een eerste keer de beste van de wereld en rijfde sindsdien vijf titels binnen.

Geluk gehad

Het wereldkampioenschap ligfietsen bestaat uit verschillende onderdelen. “We begonnen met een klimtijdrit van 11 kilometer en die won ik. De dag daarop waren er twee sprintnummers, een met een vliegende start en een met stilstaande start. Ik werd telkens tweede”, zegt Stijn. Het laatste nummer is het koninginnennummer: een race van drie uur over een heuvelachtig parcours. Ook dat onderdeel schreef de veertiger op zijn naam. “Het meeste weerwerk kreeg ik van twee Duitsers en ik moet eerlijk zeggen dat ik wat geluk heb gehad. Zo kreeg mijn gevaarlijkste concurrent af te rekenen met pech.” Nadat alle proeven zijn afgewerkt, wordt er een einduitslag opgemaakt. Wie daar op nummer een staat, is wereldkampioen.

Weinig wedstrijden

Aan de wedstrijd kan men in drie categorieën deelnemen: met volledige gesloten fietsen – zeg maar de fietsende sigaren– met halfopen fietsen en met de volledig open ligfiets. Stijn neemt deel in die laatste categorie. “Mijn topsnelheid? Onder ideale omstandigheden - op een vlakke weg met goed asfalt en zonder tegenwind- is dat 75 kilometer per uur”, vertelt Stijn Van De Maele. “Maar bij mijn laatste overwinning was dat 61 kilometer per uur.” De sporter kwam natuurlijk niet zomaar aan de top te staan. De man traint heel veel, in de winter tot 17 à 18 uur per week. Omdat er in ons land aan niet zoveel ligfietswedstrijden kan worden deelgenomen, rijdt Stijn ook wedstrijden met de klassieke koersfiets.

“Allemaal amateurs”

Hoe het voor de kampioen allemaal begon, dat weet hij eigenlijk zelf niet meer. “Ik ben er meer dan 15 jaar geleden mee gestart”, zegt de fietser. “Om eens te proberen, huurde ik zo’n fiets en dat bleek goed mee te vallen. Ik ben gewoon blijven fietsen.” In België heeft het ligfietsen het meest succes in Limburg. “Maar ook bij ons zie je toch meer en meer dergelijke tweewielers voorbijfietsen”, aldus Stijn. “Het zal natuurlijk nooit zo populair zijn als het klassieke koersen. Maar de sfeer binnen het wereldje is best fijn. Iedereen kent iedereen en het gaat er veel gemoedelijker aan toe dan in het wielrennen. We zijn allemaal amateurs.” Stijn Van De Maele is in het dagelijkse leven vertegenwoordiger en hij is ook vader. “Hoe lang ik dit niveau nog kan behouden? Ik weet dat niet, we zien wel. Ik ben nog nooit geblesseerd geraakt en de goesting is er in ieder geval nog steeds.”

Stijn Van De Maele in volle actie.
Henk Deleu Stijn Van De Maele in volle actie.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.