Proces rond mensenhandel in carwash opnieuw uitgesteld: zaakvoerder verplaatste bedrijf zonder medeweten advocaat

Meise Car Wash in Waregem.
Google Street View Meise Car Wash in Waregem.
In de Brugse rechtbank is het proces tegen de zaakvoerder van Meise Car Wash in Waregem opnieuw uitgesteld. Jamil B. hangt 1 jaar cel boven het hoofd voor mensenhandel en ging zich intussen op een andere plaats vestigen. Zonder medeweten van zijn advocaat, die de rechter om een nieuw uitstel vroeg.

Tijdens verschillende controles vorig jaar werd telkens vastgesteld dat Jamil B. illegalen tewerkstelde. “Het ging om mensen op de dool zonder vaste verblijfplaats of verblijfsstatuut”, sprak de arbeidsauditeur voor de zomer in de Brugse rechtbank. “Ze kregen zo’n 3 euro per uur uitbetaald en hadden geen aangepaste kledij of schoeisel gekregen. De beklaagde buitte de slachtoffers ernstig uit. De naam van zijn bedrijf circuleerde bij mensen met een precair verblijfsstatuut. Zij zagen een job in zijn carwash als ultiem redmiddel om aan centen te geraken. Ze waren blij met een habbekrats.” Volgens het arbeidsauditoraat maakte Jamil B. zich schuldig aan mensenhandel. “In een kantoortje achteraan de zaak lagen matrassen op de grond. Op de vloer waren schimmelvlekken te zien en in het gebouw heerste ook een vochtproblematiek.” Bij een laatste controle op 13 november vorig jaar werd de carwash in beslag genomen. Begin januari werd de zaak vrijgegeven, nadat Jamil B. de situatie had geregulariseerd. 

Nieuw pv

Volgens zijn advocaat Frank Scheerlinck liet zijn cliënt de zaak over, maar het arbeidsauditoraat kwam vrijdagmorgen met een nieuw proces-verbaal op de proppen. B. zou zijn carwash intussen in Eigenbrakel gevestigd hebben, maar volgens de arbeidsauditeur was daar geen spoor van terug te vinden in de dimonalijst van de RSZ. De advocaat van Jamil B. reageerde verrast op de nieuwe info en vroeg de rechtbank de zaak opnieuw uit te stellen om de situatie te onderzoeken. Op 27 september wordt de zaak verdergezet.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.