Onvrede bij politie Mira: collectieve ziektedag nipt afgewend

Een structureel personeelstekort en tal van andere problemen bij de politiezone Mira hebben maandag bijna geleid tot een collectieve ziektedag. "We hebben die nipt kunnen vermijden, maar weten niet of dat in de toekomst opnieuw zou lukken", klinkt het bij de vakbond NSPV. "Afdoende maatregelen dringen zich op."

Bij Mira behoren Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Waregem en Zwevegem. "De werkdruk binnen de politiezone is zo groot dat personeelsleden zich noodgedwongen ziek melden", zegt Wesley Huysentruyt van politievakbond NSPV. "Een kwart van het interventiepersoneel is voor langere tijd afwezig. De bijstandsploeg, die ingezet wordt bij de amper twee reguliere interventieteams, is noodgedwongen afgeschaft. Verkeersacties zijn zwaar afgebouwd, de wijkwerking draait op een lager pitje. Evenementen als Hype-o-Dream en straks de Europese wedstrijden van Zulte-Waregem leggen een nog grotere hypotheek op een efficiënte werking. En dan spreken we nog niet eens over de mensen die moeten ingezet worden tijdens de wedstrijden in de Jupiler League. De situatie is zo erg dat zaterdag het politiekantoor in Waregem gewoon dicht bleef."

Containers?

Een structureel personeelstekort is niet het enige probleem waarmee de zone kampt. "In elke politiezone is centralisatie van de diensten het codewoord", zegt Huysentruyt. "Bij Mira is daar geen sprake van. We zijn ook veel te krap behuisd. Er wordt nu zelfs overwogen om personeel voor langere tijd in containers onder te brengen. Dat is onaanvaardbaar." De onvrede blijkt ook uit een tevredenheidsonderzoek dat recent werd gevoerd. "Het stuit de politiemensen tegen de borst dat de resultaten van het onderzoek zelfs niet werden voorgelegd aan het politiecollege en de politieraad", zegt Huysentruyt. Zonechef Jean-Pierre Coudenys bevestigt dat. "In de politieraad van juni werd daarover een vraag gesteld. Maar omdat ik toen met vakantie was, werd het punt verdaagd naar een extra politieraad op 18 juli. In besloten zitting weliswaar. Nadien zullen we ruim communiceren." Politievakbond NSPV begrijpt niet dat de zonechef de resultaten van het onderzoek niet gebruikt om bij de politieraad aan te dringen op de aanwerving van extra mensen. "Maar we willen niet de man spelen. Belangrijk is dat de problemen zo snel mogelijk worden aangepakt", zegt Huysentruyt. "We verwachten dat de politieraad daar een belangrijke rol in speelt." (VHS)