Na 8 jaar opnieuw toneelgroep

KARTOESJ REKRUTEERT OP EERSTE VERGADERING REEDS 35 LEDEN

Het bestuur van de nieuwe toneelvereniging.
Foto XCR Het bestuur van de nieuwe toneelvereniging.
Enkele toneelvrienden uit Beveren-Leie zijn er na een eerste bijeenkomst in geslaagd om meteen 35 leden te rekruteren. Kartoesj debuteert in november 2015 met een eerste productie. "Een nieuw toneelgezelschap is erg uitzonderlijk", bevestigt Linda Provost van de koepelorganisatie Opendoek.

Omdat er geen bestuur meer was, werd de Beverse groep Apropos acht jaar geleden ontbonden.


Toneelspelers zagen hun hobby verloren gaan of sloten zich aan bij een andere vereniging in de buurt zoals Vichte of Harelbeke. Begin dit jaar kriebelde het bij enkele Beverenaars om weer in eigen gemeente toneel te spelen.


"Vijf jaar geleden ben ik verhuisd naar Beveren-Leie, maar ik acteerde in Vichte. Ik droomde van een nieuwe vereniging dichtbij huis. Tot mijn verbazing bleek de interesse erg groot na een eerste rondvraag", zegt voorzitter Gudrun Roobrouck.


Zo groot dat meteen veertig enthousiastelingen opdaagden tijdens een eerste vergadering. "Na een eerste uiteenzetting bleven er 35 mensen hangen die ondertussen allemaal lid zijn en een bijdrage betaalden. Onze vereniging werd Kartoesj gedoopt."


Hoewel het nog een jaar duurt eer Kartoesj uitpakt met een eerste productie, heeft de vereniging al spelers, decorbouwers, souffleurs, leescomité, barmannen ... "Voor elke taak die nodig is bij het spelen van een toneelstuk, hebben we mensen gevonden. Fantastisch toch? Alleen een opslagplaats voor ons materiaal en decor ontbreekt nog."

Uitzonderlijk

Kartoesj kon met Jan Vandenaudenaerde uit Wevelgem al meteen een professionele jury strikken voor de eerste productie eind november volgend jaar. Het wordt wellicht een tragikomedie, maar de keuze van een stuk ligt nog niet vast. Amateurtheater Opendoek Vlaanderen bevestigt dat het hoogst uitzonderlijk is dat een nieuwe toneelkring anno 2014 nog opgericht wordt.


"Verschillende verenigingen hebben het moeilijk om spelers te vinden. Om te overleven, hebben vele groepen het aantal producties daarom teruggebracht van twee naar een. Dat vind ik een goede oplossing, want zo verdwijnen er weinig gezelschappen. West-Vlaanderen telt nog bijna 200 amateurgezelschappen", zegt Linda Provost, lid van het bureau van Opendoek.


Haar zus Annick is regioverantwoordelijke voor Waregem. "Onze regio telt 27 gezelschappen. Wel valt op dat jongeren of studenten wel eens toneel spelen of een project brengen, maar de oprichting van een vaste groep is inderdaad erg uitzonderlijk."