Juwelier Haesevoets tweede keer beroofd in minder dan twee jaar. “Cameraschild moet beter”, zegt N-VA/Open Vld

Burgemeester Kurt Vanryckeghem bij de bewakingscamera's, net voor Waregem Koerse 2019.
Henk Deleu Burgemeester Kurt Vanryckeghem bij de bewakingscamera's, net voor Waregem Koerse 2019.
Had de inbraak bij juwelier Haesevoets in de Stormestraat begin mei vermeden kunnen worden? Volgens oppositiepartij N-VA/Open Vld wél, met een beter cameraschild in het centrum. Op de gemeenteraad dinsdagavond vroeg fractieleider Michiel Vandewalle daarom om de verspreiding van de camera’s te herbekijken. “Het is onmogelijk om de hele stad te coveren”, reageert de burgemeester.

Vorige zomer namen de stad en politiezone Mira een netwerk met achttien camera’s in gebruik. Het ging om een permanente uitbreiding van het systeem dat de stad jaarlijks huurde voor Waregem Koerse. Zo hangen er nu bewakingscamera’s op de Markt, in de Stationsstraat, in park Casier, in de omgeving van zwembad De Treffer en de Regenboogstadion, aan de Stadionvijvers en op de Zuiderpromenade. Maar niet in de Stormestraat. “Exact een maand geleden werd een juwelierszaak in die straat al voor de tweede keer beroofd in minder dan twee jaar tijd. De dekkingsgraad van het camerabewakingssysteem is dus allesbehalve goed”, stelt fractieleider Michiel Vandewalle.

Veiligheid

Vandewalle stelde zich vorig jaar in maart al vragen bij de dekkingsgraad, maar burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) gaf toen te kennen dat de opstelling van de camera’s “zeer grondig bekeken werd”. Het oppositieraadslid pleit nu voor een uitbreiding van het cameranetwerk, met bijkomende bewakingscamera’s in de Stormestraat, maar ook op het kruispunt van de Keukeldam en de Guido-Gezellestraat en in winkelcentrum Het Pand. “Op die manier kan de veiligheid preventief en repressief gegarandeerd worden”, stelt Vandewalle.

Nieuwe camera

“Het cameranetwerk kwam er op maat van grote evenementen, zodat de politiezone de drukste plekken live in de gaten kon houden. Daarnaast worden ze uiteraard ook gebruikt bij de bestrijding van criminaliteit en diefstalpreventie”, zegt Kurt Vanryckeghem (CD&V). De burgervader erkent wel dat er zich in de Stormestraat een blinde vlek bevindt. “Daarom heeft het schepencollege beslist om een bijkomende camera te plaatsen ter hoogte van het Kruidvat. Maar ik wil benadrukken dat we niet de hele stad kunnen coveren. Ik leef enorm mee met deze juwelier, maar wat moeten we dan zeggen tegen de juwelier om de hoek, of in Beveren-Leie, of in Sint-Eloois-Vijve?”