Jean-Pierre wint na 9 jaar proberen race
op Waregem Koerse met ... 12 jaar oud paard: “‘Dit tempo houdt ze nooit vol’, dacht ik de hele tijd”

Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem (tweede van links) naast zijn partner Vera De Coninck. Het winnende paard Tamara Du Granit was dé verrassing van de dag op Waregem Koerse.
Waregem Koerse Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem (tweede van links) naast zijn partner Vera De Coninck. Het winnende paard Tamara Du Granit was dé verrassing van de dag op Waregem Koerse.
Het is Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem éindelijk nog eens gelukt: een wedstrijd winnen op Waregem Koerse. Niet zijn toppaard Votre Plaisir won, maar Tamara Du Granit, een paard van 12 jaar oud. “Ik dacht de hele wedstrijd lang  ‘dit houdt ze nooit vol’, maar ze bleef trekken. Ik durfde haast niet meer te kijken”, lacht Jean-Pierre.

Negen jaar was het geleden dat een paard van Jean-Pierre als eerste over de streep kwam op Waregem Koerse. “Kort na mijn laatste overwinning is er nog een andere Belgische winnaar geweest, maar de zeven edities daarna waren het telkens de Fransen die met de prijzen gingen lopen in alle races.” Jean-Pierre had een goed gevoel over deze editie. “Mijn paard Votre Plaisir was in topconditie”, vertelt hij. “Hij maakte een goeie kans om de 8ste prijs Jacques du Roy de Blicquy te winnen. We hadden mijn ander paard Tamara Du Granit ook ingeschreven in die race. Dat is een iets ouder paard dat we, net zoals je knechten hebt in het wielrennen, inzetten om het tempo te maken en Votre Plaisir uiteindelijk aan de overwinning te helpen.”

Fikse voorsprong

Jean-Pierre had al zijn hoop op Votre Plaisir gevestigd. “Maar doordat een ander paard hem hinderde, was de wedstrijd al vroeg afgelopen voor hem. Ik heb echt luid gevloekt.” Het was over en uit. Althans dat dácht Jean-Pierre. “Tamara Du Granit zat zoals gepland vooraan in de wedstrijd. Haar vat kon elk moment af zijn, maar ze blééf maar trekken. Commentator Nicky De Frene werd steeds enthousiaster. Ik durfde haast niet meer te kijken. Maar ze hield vol, en kwam als eerste over de streep. Met 20 meter voorsprong op de anderen. De reacties van het publiek waren echt overweldigend. Die vonden het allemaal top dat een Belg de wedstrijd won.”

Grote winst

Er kon bijna geen meer verrassende winnaar zijn dan Tamara. “Tamara Du Granit is met haar 12 lentes een eerder oud paard, dat het toch wel lastiger heeft dan de andere jongere paarden. We hebben haar dan ook al het hele jaar wat gespaard, zodat ze in vorm zou zijn voor Waregem Koerse. Wie op haar gewed heeft, kreeg zijn inzet in dertigvoud terug. In bepaalde gokkantoren kreeg je zelfs 85 keer je inzet terugbetaald. Dat zegt al veel, hé”, lacht Jean-Pierre. “Ik heb zélf ook gegokt. 20 euro, maar op Votre Plaisir, niet op Tamara Du Granit.”

300ste overwinning

Jean-Pierre vierde zijn overwinning vandaag, woensdag, uitgebreid met familie en vrienden. “Winnen op Waregem Koerse is écht een eer”, zegt Jean-Pierre. “Het gaat zelfs niet eens om de geldprijs, ik zou tien overwinningen in Frankrijk opgeven om hier te kúnnen winnen. Dus ja, ik ben enorm content. Dat het bovendien net mijn 300ste overwinning ooit is, maakt dit extra bijzonder.”

Tamara vertrok vandaag alweer richting haar stal in Frankrijk. “Ze krijgt vier wortels vandaag, als beloning”, zegt Jean-Pierre. En de beker, die kan je bewonderen bij beenhouwer Claude Vandeputte in Vichte. “Dat is een vriend van mij, en die is echt geïnteresseerd in de paardensport. Ik had hem dat beloofd, dat hij de beker mocht uitstallen.”

Jean-Pierre klinkt op zijn overwinning met zijn partner Vera De Coninck.
Henk Deleu Jean-Pierre klinkt op zijn overwinning met zijn partner Vera De Coninck.
Iedereen valt de winnaar in de armen.
Waregem Koerse Iedereen valt de winnaar in de armen.
De jockey, Esteban Metivier (links).
Waregem Koerse De jockey, Esteban Metivier (links).
Waregem Koerse
Waregem Koerse
Het is Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem éindelijk nog eens gelukt: een wedstrijd winnen op Waregem Koerse.
Waregem Koerse Het is Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem éindelijk nog eens gelukt: een wedstrijd winnen op Waregem Koerse.
Het is Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem éindelijk nog eens gelukt: een wedstrijd winnen op Waregem Koerse.
Waregem Koerse Het is Jean-Pierre Vanden Heede uit Tiegem éindelijk nog eens gelukt: een wedstrijd winnen op Waregem Koerse.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Katrien Wouters

    Android, ik ken idd niks van paardensport, geef ik grof toe, ik ben gewoon een hele grote dierenvriend... maar heb wel paardenliefhebbers in mijn vriendenkring en niet alles is zo proper bij trainingen en koers als men zegt... aangezien U er zoveel van kent weet u wel wat ik bedoel... Gelukkig dit jaar een Koers zonder veel erg, ondanks de warmte.

  • Katrien Wouters

    Tis al erg dat je in die hitte zo een oud paard inzet en zelf toegeeft dat ze ieder moment kon opgeven... Joepie, ze kreeg 4 wortels... De rest van de mijn woorden bespaar ik iedereen. Karma wint altijd.