Huis onbewoonbaar na zware dakbrand door asfalteringswerken

De brandweer bluste van buitenaf, omdat het dak ook niet meer stabiel was.
Alexander Haezebrouck De brandweer bluste van buitenaf, omdat het dak ook niet meer stabiel was.
Een woning langs de Kortrijkseweg in Beveren-Leie is onbewoonbaar nadat er donderdagmiddag een dakbrand uitbrak. Een bevriende dakwerker was er bezig met asfalteringswerken. «Die man heeft nog geprobeerd om te blussen, maar het mocht niet zijn», vertelt een getuige. 

Een dakwerker was donderdagmiddag bezig met asfalteringswerken aan de woning langs de Kortrijkseweg toen het omstreeks 13.30 uur plots helemaal fout ging. “We zagen hoe de dakwerker er alles aan deed om de vlammen te proberen blussen”, vertelt een getuige. “Er lagen ook nog gasflessen op het dak die hij nog op tijd naar beneden heeft kunnen gooien. Uiteindelijk kon hij niet anders dan naar beneden te komen, omdat het vuur te uitgebreid was en de rook te hevig. In negen minuten stond het hele dak in lichterlaaie.” Op het moment van de brand was enkel de hond des huizes aanwezig. Hij kon veilig en wel uit de woning gehaald worden. Door de hevige vlammen en de zwarte dakbedekking die in brand stond, ontstond al snel een rookwolk die kilometers ver te zien was. “Onze eerste zorg was het feit dat vlak boven het huis een hoogspanningskabel loopt”, vertelt officier Freddy Devos van de hulpverleningszone Fluvia. “De vlammen hebben die kabel gelukkig niet bereikt. Het vuur heeft zich via de dakisolatie vliegensvlug verspreid en het is moeilijk om overal aan te geraken. Het dak is ook niet meer zo stabiel, dus we moeten van buitenaf blussen.” De woning werd door de vlammen zo goed als volledig verwoest. Door de brand kon het verkeer urenlang niet passeren in de Kortrijkseweg.

De woning werd bijna volledig verwoest.
Alexander Haezebrouck De woning werd bijna volledig verwoest.

Renovatie

De bewoners, rallypiloot Pieter Vyncke en zijn echtgenote Nele Teerlinck, waren allebei niet thuis op het moment van de brand. Pieter zat in Griekenland op een oldtimerrally en Nele was aan het werken. Zij kwam wel meteen kijken. Toen ze de ravage zag, was de vrouw erg overstuur. “Ze waren net bezig met het huis volledig te renoveren”, klinkt het in de straat. “Gisteren had ze nog maar net overal nieuwe ramen gestoken. De dakwerker is ook een erg goede vriend van hen. Ook hij was er duidelijk compleet het hart van in.” De dakwerker had na de brand ook last van intoxicatie door de rook die hij had ingeademd. Hij werd uitvoorzorg afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook een brandweerman raakte tijdens de bluswerken gewond aan zijn vinger. De woning is volledig onbewoonbaar. Het gezin van Pieter en Nele moeten tijdelijk elders wonen.

De schade in de woning is enorm.
Alexander Haezebrouck De schade in de woning is enorm.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.