Hittegolf wakkert verkoop koelcellen voor in huis aan: “Groter dan koelkast, je koelt er gewoon zelf in af”

CEO Christophe Bouvry, bij een koelcel.
Henk Deleu CEO Christophe Bouvry, bij een koelcel.
Steeds meer Vlamingen laten thuis een koelcel zetten. Er wordt in tot 6 procent van nieuwe huizen eentje ingebouwd. Dat meldt Isomasters op de warmste dag ooit in Vlaanderen. “Je hebt in een koelcel veel meer ruimte dan in een koelkast en het is handiger dan een kelder. Je moet geen trappen doen en/of rekening houden met vochtige omstandigheden”, zegt CEO Christophe Bouvry. “En tijdens een hittegolf zoals we nu meemaken, koel je er gewoon zelf in af.”

De vraag van particulieren naar koelcellen was er vijf jaar geleden nog niet. Nu wordt er bij 5 tot 6 procent van nieuwe woningen eentje ingebouwd. “Dat zijn geen officiële cijfers. Het is een voorzichtige schatting, aangeleverd door architecten en koeltechniekers”, zegt Christophe Bouvry. Hij is CEO van Isomasters. Het bedrijf in Beveren-Leie is West-Europees marktleider voor koelcellen voor particulieren. “Koelcellen zitten in de lift omdat mensen er ook meer over nadenken. Het bewustzijn groeit, want er zijn voordelen. Je kan er veel meer in stockeren dan in een koelkast. Zelfs een grote Amerikaanse frigo is kleiner dan een koelcel. Bakken bier, bakken water, verse groenten, grote porties vlees voor een barbecue, er is plaats zat om er àlles in koel te houden. Wat erg handig kan zijn voor grote gezinnen. Een ingebouwde koelcel bevindt zich op het gelijkvloers. Je hebt dus geen kelder meer nodig om te stockeren. Waardoor je geen trappen moet doen en/of rekening houden met vocht.”

Je hebt in een koelcel veel meer ruimte dan in een koelkast.
Henk Deleu Je hebt in een koelcel veel meer ruimte dan in een koelkast.

Je bespaart er tijdens een hittegolf een bezoekje aan de Colruyt mee uit. Want je koelt gewoon in je eigen koelcel af. Er zit een beveiliging op. De deur kan van binnenuit altijd open.

Christophe Bouvry van Isomasters

Geen lelijke metalen doos

Je kan de koelcel van diepvries- tot koelkasttemperaturen instellen. Het is geen lelijke metalen doos. “Je bouwt er rond, te vergelijken met een inbouwkast”, vervolgt Christophe Bouvry. “En je werkt af met een mooie sierdeur met deurknop. Een koelcel van drie vierkante meter heb je vanaf 6.000 euro, geleverd en geplaatst. Een koelcel van twintig vierkante meter heb je vanaf 10.000 euro. Veel goedkoper dan een kelder. Ook opvallend: een koelcel verbruikt ongeveer evenveel energie als een klassieke inbouwfrigo. De wanden, ook de vloer en het plafond, zijn overal acht centimeter dik en superisolerend. Waardoor er bijna geen energieverlies meer is. Logisch dus dat steeds meer mensen een koelcel overwegen. En tijdens een hittegolf bespaar je er een bezoekje aan de Colruyt mee uit. Je koelt gewoon in je eigen koelcel af. Er zit een beveiliging op. De deur kan van binnenuit altijd open.”

Ook bij renovaties

Ook in bestaande huizen of beperkte ruimtes kan je een koelcel inpassen. De kleinste hebben een oppervlakte van één vierkante meter. “Bij renovaties leveren we extra smalle koelpanelen. Zodat je die panelen vlot het te renoveren huis binnen brengt, om er een koelcel te bouwen”, legt Bouvry uit. “De enige vereiste is dat het oppervlak, waarop de vloerpanelen geplaatst worden, waterpas is. En dat er een verbinding is tussen binnen en buiten. Een koelcel heeft een buiten-unit, net zoals bij een airco.” Isomasters verkoopt zo’n 9.000 koelcellen per jaar.

Een ingebouwde koelcel
Isomasters Een ingebouwde koelcel
Een ingebouwde koelcel
Isomasters Een ingebouwde koelcel
Een ingebouwde koelcel
Isomasters Een ingebouwde koelcel
Een ingebouwde koelcel
Isomasters Een ingebouwde koelcelReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.